top of page
  • Yazarın fotoğrafıSüeda Olgun

Evrimsel Psikoloji: Eşlerimizi Neye Göre Seçeriz?

Evrimsel Psikoloji nedir? Evrimsel Kişilik Psikolojisine göre kadınlar ve erkekler eş seçimi yaparken hangi kriterleri göz önünde bulundurur? Kadınlar erkeklerde ne arar? Erkekler kadınlarda ne arar? Haydi gelin birlikte inceleyelim!


Evrimsel Kişilik Psikolojisi Darwin’in evrim görüşüne dayanır. Evrime göre; canlıların içinde yaşadıkları çevrenin zorluklarına karşı gelmelerine ve türlerinin devamını sağlamalarına yardımcı olan çeşitli fiziksel özellikler vardır. Evrimsel psikoloji de psikolojik konulara evrimsel açıdan yaklaşan, insanların psikolojik özelliklerini, adaptasyon ve uyum yeteneklerini, yani doğal ve cinsel seçilimlerinin sonuçlarına dikkat çeker.

Evrimsel Kişilik Psikolojisinde kadın ve erkekler üzerinde yapılan araştırmalara göre; romantik ilişkiler bireylerin karşı cinste aradığı çeşitli özellikler tarafından şekillenmektedir. Günümüzde bu konuda yazılmış pek çok kitap rafları doldurmuştur: Karşı Cinsi Etkilemenin 10 Yolu, ya da Gerçek Aşkı Bulmak İçin Tavsiyeler...vs. Fakat işin aslının varoluşumuza ve evrime dayandığının kanıtı olarak bu yazıyı sizlerle paylaşıyoruz. Evrimsel Kişilik Psikolojisine göre eşlerimizi nasıl seçiyoruz, haydi gelin birlikte inceleyelim!


Eş Seçimi

Evrimsel kişilik kuramı romantik ilişkileri, türün kadın ve erkek üyelerinin üremek için bir araya gelme çabası olarak tanımlamaktadır. Bu yüzden evrimsel psikolojiye göre eş seçimi ileriye dönük bir anne-babalık yatırımıdır.

Türümüzün üyeleri olarak üremek ve neslimizi devam ettirmek son derece önem teşkil eder. Üreme sürecinin bir parçası olarak da eş seçimine gideriz. Eş seçimi hayatımızdaki önemli kararlardan bir tanesidir. Kişinin vereceği karar gelecek hayatında olumlu ve olumsuz koşullarda pek çok etki yaratmaktadır. Kişi eş seçimiyle birlikte nasıl bir yaşam süreceği, kimden çocuk sahibi olacağı ve onu nasıl yetiştireceği konusunda bir yola girmektedir.

Bu noktada kadın ve erkeklerin eş seçimindeki görüşleri ve anne-babalık yatırımları farklılık gösterir. Örneğin araştırmalara göre; kadınlar erkeklerde maddi durumunun iyi olması faktörüne önem verirken, erkekler ise kadınlarda çekicilik ve genç olma faktörüne dikkat etmektedir. Bu noktada kişilerin eş seçimlerini etkileyen faktörlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. - Yaş

  2. - Etnik köken

  3. - Fiziksel özellikler

  4. - Yerleşim yeri

  5. - Tutum ve düşünce benzerliği

  6. - Kişilik özellikleri

  7. - İletişim şekli

İşte herkesin cevabını merak ettiği sorulara geldik! Kimisi yaşı önemsemez, kimisi fiziksel olarak etkilendikten sonrasını düşünmez, bazıları da içi dışı bir olsun benim için yeterli der. Fakat işin aslı her zaman insanoğlunun varoluşunda ve genlerinde saklıdır. Erkek ve kadınların genleri eş seçimi konusunda içgüdüsel olarak nasıl davranıyormuş beraber öğrenelim...


Kadınlar erkeklerde ne arar?

Evrimsel açıdan incelendiğinde kadınlar eş seçiminde erkeklere göre çok daha fazla yatırım yaparlar, bu da demek oluyor ki kadınların kriterleri ve önem verdiği özellikler çok daha fazla ve bu noktada erkeklerden çok daha seçici davranıyorlar. Kadınlar içgüdüsel olarak bir çocuğu doğurmak ve büyütmenin çoğu zaman kendilerine düşeceğini bildikleri için eş seçimi konusunda her zaman daha daha dikkatlidirler. Evrimsel kişilik kuramına göre kadınların eş seçiminde önem verdikleri ilk faktör maddi kaynaktır. Kadınlar çocukları ve kendileri için yiyecek ve barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek maddi gücü yüksek bireyleri tercih etmektedir.

Ayrıca kadınlar için bir erkeğin güvenilir olması, toplumdaki konumu, işi, hırslı olması ve mesleğinde yükselmeye kararlı olması -ki bu da doğrudan maddi güç ile birleşiyor- ve çocuk büyütebilme becerisi önem teşkil ediyor. Kadınlar eş seçiminde her şeyden önce kendisi ve çocukları için maddi kaynak (para) sahibi erkekleri tercih etmektedir. Ki bu da beraberinde rahat bir yaşam getirmektedir.

Erkekler kadınlarda ne arar?

Türlerin pek çoğunda kadınlara göre erkekler mümkün olduğu kadar çok dişi ile çiftleşmek konusunda özgürdürler.Evrimsel bakış açısına göre erkekler, türlerinin devamını ve gereksinimlerini mümkün olduğu kadar sık üreyerek devam ettirirler. Bu özelliklerinin bir sonucu olarak da kadınlarda aradıkları en önemli faktör doğurganlığı yüksek olmasıdır. Yani erkekler doğurganlığı yüksek kadınları daha çekici bulmaktadır.

Kadınların fiziksel çekiciliği ile bir erkeğin dikkatini çekme taktikleri evrimsel kişilik kuramında cinsiyet içi ayıklanma kavramıyla açıklanmaktadır. Aynı cinsten kişilerin, karşı cinsin en iyi üyelerine erişmek için girdikleri rekabet anlamına gelir. Her iki cinste görülse de, kadınlarda daha fazla olduğu bilinmektedir.


Genç kadınların doğurganlıkları daha yüksek olduğu için eş seçerken yaş faktörü erkekler için daha çok önem teşkil etmektedir. Erkekler bir kadında genç olma, düzgün cilt, diri deri, dolgun dudak vs. gibi çeşitli fiziksel özelliklere daha çok dikkat etmektedir. Buna göre erkekler kadınları çekici buldukları sürece hayatlarını devam ettirme eğilimindedir.


Sonuç olarak erkekler eş seçiminde, kendilerinden genç, fiziksel olarak çekici ve doğurganlığı yüksek kadınları tercih etmektedir.



459 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page