top of page
  • Yazarın fotoğrafıSüeda Olgun

YENİ MEZUNLARA İŞ BULMA TAVSİYELERİ

Hey sen, çiçeği burnunda üniversite öğrencisi! Mezuniyet zamanının yaklaşması ile birlikte oldukça düşüncelisin, iş aramak ve hayata atılmak için yeni adımlar atacaksın. Bu süreç içinde yeni mezunların en çok karşılaştığı sorunlar arasında deneyimsiz olmaları sebebiyle işverenlerin farklı davranışlarına maruz kalmaları, reddedilmek ve iş bulma sürecinin uzaması geliyor. Kişiler yolunu belirlediği ve doğru stratejileri izlediği takdirde hayallerindeki işe ulaşıyor. Bu yazımızda yeni mezunlara iş bulmak için neler yapabilecekleri ile ilgili tavsiyelere yer verdik! Yeni mezunsan ve iş bulmak için nereden başlayacağını bilmiyorsan doğru yerdesin. Hadi durma, okumaya başla...

1) İşe başlamak için sakın acele etme. Ne yazık ki toplumumuzda üniversiteden mezun olmuş kişiler için hemen iş bulmaları gerektiği gibi yanlış bir algı yerleşmiş durumda. Bireylerden mezun olur olmaz hemen iş aramaya girişip çalışmaya başlamaları bekleniyor. Daha yeni mezun ve henüz çalışmaya başlamamış kişilere bile işsiz sıfatı yerleştirilebiliyor fakat iş bulmanın bir süreç olduğu ve sabırlı olunması gerektiği göz ardı ediliyor. Bu yüzden okulun biter bitmez işe girilmesi gerektiği algısını bırak! Unutma; iş arama ve bulma bir süreçtir, bu süreç herkese göre farklı zaman dilimlerinde ilerler, bazıları ilk üç ay içinde işe girer, bazıları bir yıl beklemenin sonucu çok güzel bir fırsatla karşılaşır... O yüzden sakın acele etme, araştırmalarına titizlikle ve sabırla devam et.

2) Kendini çok iyi tanı ve gözlemle.

Her sektörde olduğu gibi bölümlerin ve mesleklerin çok çeşitli çalışma alanları var. Mezun olduktan sonra hangi alanda veya hangi sektörde, nasıl bir iş ortamı içerisinde çalışmak istediğini kendin belirleyeceksin. Mezun olmuş fakat ne istediğini bilmeyen pek çok insan var, işte bunlardan olmamak ve kararsızlık yaşamamak için kendini iyi tanı! İşinde ne seni mutlu eder, sahada mı ofis ortamında mı çalışmayı istersin, devlette mi işe gireceksin özel sektör mü tercih edeceksin… vb. pek çok koşulu kendin için değerlendirmelisin. İş ortamında neyi isteyip neyi istemediğini çok iyi bilmelisin.


3) Algılarını açık tut ve etrafındaki fırsatları değerlendirmeyi bil. Girişimcilik iş bulmak için en önemli faktörlerden bir tanesi. İş bulma, sektör, işe girme, iş ilanları...gibi konularda algılarını olabildiğince açık tutmalısın, tabiri caizse iş kovalamalısın! Arkadaş ortamında yeni kişilerle tanışabilir ve işle ilgili ortak bir yön bulabilirsin, internette gezinirken bir ilana rastlayabilirsin ya da sosyal medyada bir projeye denk gelebilirsin. Mesleğinle ve bölümünle ilgili tüm gelişmeleri yakından takip etmelisin. Fırsat denilen şey kimsenin ayağına gelmiyor, kişi kendi fırsatını kendisi yaratıyor.


4) Eksik olduğunu düşündüğün konularla ilgili kendini geliştir ve öğren, okumalar yap, kurslara katıl.

Bu paragrafa ‘’git sertifika programlarına katıl, CV’ni kabarık göstermek için çeşitli eğitimlere tonlarca para harca!’’ gibi klişelerle başlamayacağız! Bilgi ve deneyim sahibi olmak için üniversite mezunu olmak yetmiyor, hayat boyu öğrenmeye devam ediyoruz. Mezun olduktan sonra herkes gibi mesleğinle ilgili kendini yetersiz hissettiğin noktalar olacaktır, işte asıl öğrenme bu noktada başlıyor. CV’ni dolduracak diye eğitimler alma, gerçekten işine yarayacağını düşündüğün, sana fayda sağlayacak ve ufkunu açacak kaliteli ve içi dolu eğitimlerin peşinden koş. Okumalar yap, araştırmalar yap...kendine katabildiğin kadar çok şey kat.


5) Özgeçmiş (CV) oluşturmayı sakın atlama. İş aramaya başlamanın ilk adımı kendine güzel bir CV hazırlamak elbette. Şirketler ve kurumlar seni bu belge ile tanıyor, bu yüzden titizlikle ve doğru bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Sahip olmadığın şeylere sahipmiş gibi gösterme, dürüst ol, kendini anlat kısaca...Üniversite hayatın boyunca yaptığın hiçbir şeyi atlama (kulüp çalışmaları, projeler, gönüllülükler, görevler…). Deneyimin olmayabilir, kabarık bir özgeçmişin olmayabilir fakat ne kadar istekli ve öğrenmeye açık olduğunu kanıtlayabilirsin. 6) Linkedin dünyasına adım at.

İş dünyasına yepyeni bir boyut kazandıran Linkedin işverenlerin, şirketlerin, yeni mezunların ve iş dünyasının bambaşka bir yüzü! Hemen kendine bir linkedin hesabı oluştur. Profiline fotoğraf, özgeçmiş, deneyimler, sertifikalar, başarılar vb. gibi kendine dair bilgileri gir. Şirketleri ve işverenler takip et, paylaşımlar yap, güncel iş ilanlarından&projelerden haberdar ol, iş aradığını duyur. Kim bilir belki aradığın iş fırsatını Linkedin’de yakalayacaksın!

7) Deneyim kazanmak maaştan önce gelir, unutma!

Pek çok yeni mezun, ilk işe girişinde yüksek maaş talep ediyor ve konforlu bir iş yaşamı hayal ediyor. Tabi ki eğitimini aldığı mesleği icraa etmek ve karşılığını almak herkesin hakkı ama kendini geliştirmek, deneyim kazanmak için ne yazık ki ilk iş deneyimleri istenilen şekilde gitmeyebiliyor. Yaptığın ilk iş başvurusunda beklentinin altında bir ücretle karşılaşmış olabilirsin ama bu senin ilk adımın. Kendini geliştirmek ve deneyim sahibi olmak ilk etapta yüksek bir maaşla çalışmaktan çok daha önemli, iş dünyasında deneyimleyeceğin pek çok şey var, unutma!


8) İş dışında da kendini geliştir ve çok yönlü ol!

Gelişen ve değişen dünyada, CV ve iş deneyimleri dışında pek çok şey önem kazandı. Artık şirketler işe alımda çok yönlü ve aktif kişileri tercih ediyor. Hobiler ve diğer uğraşlar da deneyimlerin kadar önemli. Eğitimlerin ve deneyimlerin dışında günlük hayatta yaptıkların, katıldığın ve görev aldığın projeler, gönüllü faaliyetler, sivil toplum örgütleri üyelikleri gibi dikkat edilen pek çok nokta var. Bu yüzden iş dışında da aktif olmaya, insan ilişkilerini geliştirmeye, gönüllü faaliyetlerde bulunmaya, kendini her anlamda geliştirmeye gayret etmelisin. Çok yönlü ve iş dışında da uğraşları olan insanlar, diğerlerinden bir adım önde.




342 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page