top of page
  • Yazarın fotoğrafıFirdevs Demirel

21. Yüzyılda Sahip Olmamız Gereken Beceriler Nelerdir?


Yaşadığımız çağ; kişinin yeteneklerine yöneldiği, yapacağı ve istediği geleceğin bilincinde olan insanlarla dolu. Böyle bir çağ farklı becerilerin bir arda bulunmasını gerektiren hatta birkaç noktada ihtiyaç haline gelen kazanımlarla dolu. Bazı zamanlar yeteneklerimize göre şekil verirken bu becerilere bazı zaman ise kazanılması gereken beceriler ortaya çıkıyor. Kişinin kendinde sonradan oluşturabileceği bu beceriler 21. yüzyıl için gerekli olarak görülebilir. Sadece somut kazanımlar olan beceriler değil, aynı zamanda çağı daha yaşanabilir kılmak açısından insan ruhunda da kazanılması gereken beceriler olduğunu düşünüyorum. Bunlardan sırasıyla bahsedecek olursak;

1. Medya, Teknoloji ve Teknolojik Alet Kullanımı:

Özellikle yaşadığımız çağı göz önüne alırsak teknoloji bu çağın en büyük silahı olarak görülüyor. Sosyal medya kullanmak ve teknolojiden haberdar olmak 21. Yüzyılın olmazsa olmazlarından. Bu alandan bilgi ve beceri sahibi olmak önemlidir. Çünkü son sürece bakacak olursak bile Covid – 19 sebebiyle uzaktan yürütülen eğitim ve işini teknoloji üzerinden yürütmeye çalışan birçok kişinin bu alanda eksik ve yetersiz kaldığı noktalar söz konusudur. Medya ve teknoloji alanında bilgi sahibi olmak ve bunu kullanabilmek çağın getirdiği bir zorunluluk haline geldi. Medya sayesinde dünya elimizdeki aletlerle bir tık uzağımızda aslında. Bunu kullanmak ve yönetmek kişinin daha donanımlı olmasını sağlayabilir. Çağın değiştiği bu dönemde tebeşir ve tahta kalemleri yerini elektronik klavye ve sanal ağlara bırakmış durumda. Bu yüzden teknoloji ve teknolojik aletlerin kullanımı bu alanlarda beceri sahibi olmak gereklidir.

2. Yenilenme, Öğrenme Becerileri:

Zamanın hızlı aktığı bir yüzyılda yaşıyorsanız yenilikçiliğe açık olmak gereklidir. Bu hem kişinin kendini ve fikirlerini yenilenmesi açısından hem de çevrenin yenilenmesine ayak uydurması açısından önemli bir durumdur. Yenilenme ya da yenilikçilik teoriyi pratiğe dökme ve fikrin hayata geçirilmesini sağlar. Öğrenme de bu yenilenmenin arkasından gelen bir olgudur. Yenilenme becerisi kadar öğrenme becerisi de günümüzün önemli bir parçasıdır. Öğrenme buradaki anlamı gelişme ya da değişme olarak da görülür. Yenilenmeyle paralel bir süreç sağlar. Eleştirel düşüne ve problem çözme yetkinlikleri de öğrenme becerilerinin içinde yer alır. Dediğim gibi zamanın hızlı aktığı bu devirde probleme odaklanıp onu çözmekte zamanın yönetimi açısından da önemlidir. İletişim kurma ve iş birliği yapmakta bu beceriler altında sıralanabilir.

3. Kariyer ve Yaşam Becerileri:

Kendimizi tanımak, yetiştirmek ve yönlendirmekten geçen bu yolda da bazı becerilerinin gelişmesine ihtiyacımız var. Yaşamımızı idame ettireceğimiz bu alanda sahip olacağımız beceriler hem işimizi kolaylaştıracak hem de daha stressiz bir yaşamın anahtarı olacaktır. Kendi işimizin patronu bile olsak, uyumluluk bu becerilerin ilk adımıdır. Sorumluluk sahibi olmak ve kendi öz yönetimini sağlamak kariyer hayatımızın ilerisi için de çok önemlidir. Yine iş dünyasında hızlı olmak zaman yönetimi açısından mühimdir.

Aslında bütün bunlara baktığımız zaman bu becerilerin hepsi hayatımızda kendimize ve çevremizde görmek istediğimiz olgulardır. Yaşadığımız yüzyılı kolaylaştırmak açısından verilmiş ve genelleştirilmiş birkaç örnektir. Ama çağımızın belki de kazanılması gereken en önemli becerisi empati duygumuzu hayatımızın her anına yayabilmektir. Çünkü bu yüzyıl her insana aynı davranmıyor. Evet belki geçen yüzyıllarda öyleydi ama teknolojik yaşamla birlikte bütün dünyada olan biteni bu kadar rahat görebiliyorken insan olarak en gelişmiş becerimizin empati duygumuz olması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl ki mutluluk aynı enerjiyle insandan insana geçiyorsa; acının, hüznün ve yardımında empati duygusuyla aynı hızla geçmesi gerekiyor. Farkında olmamız gereken insanın değer bulduğu her yer de üst tarafta yazdığımız becerilerin gelişmesini kolaylaştıracağını unutmayalım. Bu becerileri geliştirirken en önemli becerimizin insan olmaktan geçtiğini de unutmayalım.


275 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page