top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıBuse Altınsoy

ARALIK AYI SERGÄ° REHBERÄ°

1- 1959’dan 2019’a 60 Yılın İzleri

Bu sergide Muhsin Kut, güncesinde biriktirdiği görüntüleri aktarıyor. Sokakları, vitrinleri, tabelaları, tezgahları, kapıları, insan eli değmemiş doğa manzaralarını… Ve daha birçok şeyi resmediyor. Eserleri sadece Türkiye ile sınırlı kalmıyor, yurt dışından manzaralara da yer veriliyor. Muhsin Kut, ‘’Benim resimlerimde insan figürü, ona bakan seyircidir.’’ der. Sanatçının kendine has renk paleti ve boya kullanımıyla özgünleşen tuvalinde, ışık ve etkileyici katmanları dikkatimizi fazlasıyla çekiyor.

Yer: Kızıltoprak Sanat Galerisi

Fenerbahçe Mahallesi Rüştiye Sok47/1, 34726 Kadıköy/İstanbul

Tarih: 30.11.2019 - 26.12.2019

 

2- Avni Lifij ‘’Çağın Yenisi’’ Rehberli Sergi Turu

Hüseyin Avni Lifij, simgeci bir yaklaşımla yaptığı lirik resimlerle öne çıkan 1914 kuşağı ressamlarından birisi. Sanatçı, Türk resim tarihinde özgün bir yere sahip olup, bu zamana kadar yayınlanmamış resimleriyle birlikte, tüm eserleri burada toplanmıştır. Bu resimlerinin yanında 1000’e yakın etüt, desen, eskiz, poşat, arşiv ve kişisel eşyadan oluşan bir seçkiyi izleyenlerle buluşturmak üzere hazırlanıyor. The Guest House ile Sanat Danışmanı Banu Küçüksubaşı eşliğinde bu ay bizleri bekliyor!

Yer: Sakıp Sabancı Müzesi

Emirgan, Sakıp Sabancı Cd. No:42, 34467 Sarıyer/ İstanbul

Tarih: 11.12.2019

 

3- ‘’Curcuna’’ Camaltı Resim Sergisi

Öncelikle camaltı resim sanatına biraz değinelim. Camaltı resim sanatı, Türk halk resminin önemli bir dalını oluşturuyor. Türbe, mescit gibi dini mekanlarda hatta berber, kasap ve kahvehane gibi dükkanlarda da sıkça rastlamak mümkün. Halk tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan bu resimlerin, insanı nazara, hastalıklara, türlü afetlere karşı koruyucu bir güce sahip olduklarına ve bulundukları yere bereket, bolluk getireceklerine inanılıyordu. Bu resimlerin ilgi görmesinin bir nedeni de boyanın muhafaza edilişi ile resme bozulmazlık ve sürekli parlaklık veriyor. Kaybolmaya yüz tutmuş bu camaltı tekniğini günümüz dünyasına uyarlayarak tanıtan,yaşatan, halkla buluşturan nadir sanatçılardan biri olan Hatice Aras, resimlerinde, izleyiciyi resmin içine çekerek mutluluk hissi veren, gerek renk ve biçimleriyle, gerekse eğlenen, keyifli, tombul kadınlarıyla görsel bir şölen sunuyor.

Yer: Nurol Sanat Galerisi

Güvenevler, Kavaklıdere Sokağı 2/2, 06690 Çankaya/Ankara

Tarih: 28.11.2019 - 21.12.2019

 

4- Göbeklitepe/ The Gathering

Biraz Göbeklitepe’nin hikayesinden bahsedelim. Öncelikle arkeologlara göre Göbeklitepe, insanların bir araya geldikleri, bilgi paylaştıkları, beraber ziyafet verdikleri ve belli ritüelleri gerçekleştirdikleri belirtiliyor. Yapıların amacı ve tam olarak ne olduğu bilinmeyen ve cevaplanması muhtemel yıllarca sürecek bir araştırma olduğunu belirtiyor. Dünyada kabul gören arkeolojik görüşe göre, avcı ve toplayıcı yaşam biçiminden ve koruma içgüdüsü olarak gösterilirken, Göbeklitepe buluntuları ile yerleşik yaşama geçişte yüksek inancın da etkisinin olabileceği düşünülüyor. Göğe yükselen taş yapıların altında saklanan gizemler, bizi keşfedilmeye çağırıyor..

Yer: CerModern Çağdaş Sanatlar Merkezi

Altınsoy Cad. No:3 Sıhhıye, ANKARA

Tarih: 21.09.2019 - 31.12.2019

 

5- Pablo Picasso & Gösteri Sanatı

Sergi, sanatçının yaşamına yansıyan gösteri sanatına olan tutkusu çevresinde kurgulandığını belirtiyor. Bu ünlü resimleri haricinde Picasso’nun el yazmalarına ve birçok kostüm tasarımlarına, bu kostümlerin kullanıldıkları gösterilere ev sahipliği yapıyor. Picasso’nun hayatı boyunca birçok oyun yazarı, koreograf ve dansçı ile yolları kesişmiş, kübizm ve modern sanat etkisiyle pek çok dans ve tiyatro kostüm dizaynları yapmıştır. Sergide Picasso’ya ait birçok eser görmek mümkün.

Yer: Arkas Sanat Merkezi

Kültür, 1380 Sk. 1-3 35230 Konak/ İzmir

Tarih: 18.09.2019 - 05.01.2020

 

6- Matrakçı Nasuh’un İzinde Menazilname Sergisi

Matrakçı Nasuh, matematik ve tarih konularında kitaplar da yazmış olan çok yönlü bir sanatçı ve bilgindir. 482 yaşında olan, fotoğrafın olmadığı dönemden bize bilgi ve belge sunan; kültürümüzün çok önemli bir kitabının Menazilname’nin içerdiği tüm minyatürlerin yani 116 şehrin, mezilin birebir reprodüksiyonlarını üretmişler. Kültür Bakanlığı tarafından desteklen bu proje ilk kez gercekleştirilmiş.

Yer: İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi - Turgut Pura Sergi Salonu

MithatpaÅŸa Cad. No: 94 Merkez Konak/ Ä°zmir

Tarih: 02.12.2019 - 22.12.2019

 

7- Misi’de Zaman Katmanları

Saliha Yılmaz, Melike Kılıç ve Ahmet Duru’nun Misi Mahallesi’nin tarihi ve doğal dokusundan esinlenerek oluşturduğu eserlerden sergi oluşturmuşlar. Sergide yer alan eserler, Misi’de artık hatıralarda kalan ipekböcekçiliği, şarap üretimi, mitolojik hikayeler ve günümüz sosyal dokusuna göndermelerde bulunuyor. Kağıt üzerine desen çalışmaları, kağıt kesme ve kolaj çalışmaları ile yağlı boya ve aquerelle boya resim çalışmalarının yer aldığı sergi sanatseverlerin büyük beğenisi kazanmış.

Yer: Nilüfer Belediyesi Galeri

29 Ekim Mah. Uğur Mumcu Blv. No: 23/24 Merkez Nilüfer / Bursa

Tarih: 15.12.2019

 

8- Çanakkale’nin Kuşları

Sergi, Çanakkale semalarında kanat çırpan kuş türlerini objektifleriyle bizlere yansıtarak ölümsüzleştiren tüm fotoğrafları sergiliyor. Birçok açıdan çekilen fotoğraflar Çanakkale’nin eşsiz semalarını gösteriyor.

Yer: Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi

Kemalpaşa, Fetvane Sk. No:31, 17100 Çanakkale Merkez/Çanakkale

Tarih: 05.12.2019 - 17.12.2019

Yukarıda paylaşmış olduğum sergiler sizlerin ilgi ve görüşlerinize göre değişkenlik gösterebilir. Sanatın insanlar için temel gereksinim olduğunu düşünenlerden biriyim. Bu sergilerle olabileceği gibi müzik, bale, konser, sinema ve tiyatro gibi daha bir çok alanda da ilgi uyandıracaktır. Aşağıdaki önermiş olduğum sergiler de Aralık ayında da devam edecek olan sergilerdir. Göz atmanızı tavsiye ederim.


-Aphelion - Yasemin Åžimsek Sergisi

-Bütün Çocuklar Bizim Derneği IV. Kuruluş Yıldönümü Sergisi

-Hayat YolculuÄŸu Nadia Arditti Heykel Sergisi

-Ba’su Ba’del Mevt - Begüm Gücük Resim Sergisi

-Renkli Geçiş Karma Sergi

-Kabil - Åžebnem Diler Resim Sergisi

-Zamanın Gölgesinde Hayal İncedoğan Sergisi

-Çakıl Taşına Dokunan Ellerin Öyküsü Karma Resim Sergisi

-Syzygy Halil VurucuoÄŸlu Sergisi

-Nalan Yırtmaç – İsim, Şehir, Bitki, Hayvan Sergisi

-Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II Sergisi

-Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik, Meşher Sergisi

42 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page