1. KÖYDEN NEW YORK’A SANAT/ÜMMİYE KOÇAK
“Kadında kadına şiddet daha ön planda olmalı”
Hayatında en önemli gelişme Maksin Gorki’nin Ana kitabını görmesiyle başladı. Yılmadı, azmin ve başarının öyküsünü yazdı. Köyde doğup yaşayan ve köye gelin giden Ümmiye annenin hikayesiydi. Anne dedim çünkü o kendisini hep öyle adlandırdı. Bir anonsla başladı hayatındaki bütün değişiklikler. Bu anonstu içindeki sevinci, hissi güçlendiren. “Hayal kurmak ve peşinden gitmek” dedi. Kendisini hep iyi bir dinleyici ve gözlemci olarak adlandırdı. Hikayesi farklı bir şey değildi. Köydeki hayatı daha başa, daha öne çekmeyi başardı. Düşündü, hayal kurdu ve gerçekleştirdi.
2. HAYAL KUR! HAREKETE GEÇ/ ABDULBEKİR ÖZBEK
“4 KURAL”
Topluluk karşısında çekinen herkesin bütün hayatında uygulayıp rahat etmesini sağlayacak dört kural. Yılmadan, çekinmeden her ne pahasına olursa olsun verilen ödev ve sorumluluklara uyan kişi oldu. Bu sorumluluk ve ödevler sayesinde değişen bir hayat ve sahne. “Ürkeklikten çık, harekete geç, çekinme” bütün gayesi,düşüncesi buydu. Hayal kurdu,ürkeklikten çıktı ve çekinmedi. Kendine güvendi ve yoluna devam etti. Bu bir devam edişin öyküsü, artan görevlerine rağmen. Korkularıyla yüzleşti ve Tedx’te.
3. ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN/ MELİS KAYGILAROĞLU
“Bir ön yargıyı parçalamak atomu parçalamak kadar zordur”
Bu videoda asıl ön yargının kadının kadına yaptığı ön yargıdan, bir olamamadan, ayrı kalamamadan bahsediyor. “Sevgi bulaşıcıdır” dedi. Bir kadın değişirse devirler değişir diyor. Bir kadın gülümsemeye başlarsa bütün mahalle kahkaha atar diyor. Kadının bilinçlenmesinden oluşacak sağlıklı bireylerin varlığından bahsediyor her şeyden ders almayı bekliyor. Değişmek ve birlik olmak her ne olursa olsun kadın olarak kadına saygı duymayı istiyor. Değişmek ve birlik olmak asıl amacı isteği gayesi. Erkeklerin her duyguyu yaşamasını istiyor. Çünkü onların duygularını belli edince bizim kadınlar olarak daha özgür olacağımızı belirtiyor.
4. YA ÖYLE DEĞİLSE?/ LEVENT ÜLGEN
“Elimdeki tek silahım bir emeğim”
Bir bisiklet hikayesiydi onunki. Emek etti çabaladı. Emek etmeden hiçbir şeyin olmayacağını gösterdi, anlattı bize bu videoda. Örnek aldığı iki insan vardı hayatında: Dedesi ve Cüneyt Gökçer. Kimi örnek alacağını çok düşündü çünkü o zaman ikisi de onun hayatının kahramanlarıydı. Gitmek istediği yolu seçti ne de olsa emek onundu, çabayı o verecek yola o gidecekti. Tiyatro ve sanat. Hocasının sanatı. Bavuldan çıkan fotoğraflardı ona emek harcatan. Her şeyde şüpheci olup yaratıcı olmayı kabul etti. Başardı. Emeklerini bu videoda tek tek anlattı.
5. KİŞİSEL GELİŞİME KARŞI KİŞİSEL DİRENİŞ/ ENVER AYSEVER
“Telefonumdan merhabaya değmeyen insanları sildim ve fark ettim ki defterim hafifledikçe hayatım güzelleşti.”
Yanında kimlerin var olabileceğini düşündü ve en yakını olarak kitapları seçti. “Kitaplar ancak güvendiği insanlara sırlarını açarlar, sizi bilirler, dost olurlar.” diye devam etti cümlelerine. Bizi atacakları hikayelerden,edineceğimiz dostlar ve serüvenlerden bahsetti. Bilmek ve bilmenin öneminden, merhabanın kıymetinden bahsetti.
6. ELİNİ KALDIR! / KARSU DÖNMEZ
“KİLİM”
Her şey restauranttaki o piyano başına oturup sadece bir kişiye çalmasıyla başladı. Babasının “Kilim” adındaki restaurantında sadece bir işçiydi. Birler çoğaldı zamanla binler oluştu. Küçük bir dört duvar içinde başlayan o güzel garson kızın hikayesiydi bu. Hayalleri başkaydı, bambaşkaydı. İyi yaptığı işte ilerlemeyi seçti. Profesyonel olmayı hedefledi.Onun için gerekli olan şeyin eğitim olduğunu biliyordu. Konservatuvarda kabul edilmedi ama pes de etmedi. Verdiği en güzel konserlerinden birinde eleyen o öğretmenler konserinde onu alkışlıyordu, bu sefer kürsü onundu. “Onlar seyirci, ben sahne üstündeyim.” dedi. Pes etmedi. Dört duvar şimdi neredeyse dört kıtaya döndü. Şimdi ise şarkılarında yaşadıklarını, gördüklerini, acılarını,mutluluklarını elini kaldırarak anlatmayı başarıyor.
7. BEN BİR BACAKTAN İBARET DEĞİLİM,ÇOK DAHA FAZLASIYIM/ NESLİCAN TAY
“Neden diye kendimi hırpalamaktansa onunla baş ettim!”
Daha gencecikti ama bir zaferle mücadele edecek güce sahipti. “Ben kansere ayak uydurabilecek güçteyim” dedi. Yılmadı, üzülmedi, pes etmedi. Herkesin korktuğu, kötü diye gördüğü kanseri kabullendi. Seçilmiş olduğunu biliyordu. Başkalarına göre bir engeli vardı belki ama o kendine asla engel olarak görmedi. Hiç oturmadığı balkonuna o gün oturdu ilk defa. Mermere konan kuşla göz göze geldi. İkisi de sol bacaklarını kaybetmişlerdi. Birincisi, yılmadan göklerde uçtu. Gökte gücü temsil etti diğeri “Demir kadın” olarak yerin gücüydü.İlham aldı kuştan giyindi, süslendi, gezmek istedi. Çünkü biliyordu, bir kere kaçarsa hep kaçacaktı. “Kendimi hep güçlü hissettim” dedi.Kendini hiç eksik hissetmedi.Çünkü o bir bacaktan ibaret olmadığını biliyordu.K endini hep “demir kadın” olarak adlandırdı o dönemlerde. Mekanın cennet olsun, mücadelen çok güzeldi Neslican.
8. KİTAPLAR VE SEVGİNİN GÜCÜ/AFİFE KÜÇÜKBENLİ
“Umutların tükeneceğine hiç inanmadım”
Yaşadığı o hayata sığmadı, hep daha fazlasını istedi. Hayal etti hep. Hayatı dönüm noktalarıyla doluydu. İlki ve en önemlisi onu hayal kırıklığına uğratan okuldan alınma zamanıydı. Ama pes etmedi, eve gelen kitaplarla, radyoda duyduklarıyla kendini geliştirmek istedi. Dinledi, okudu, pes etmedi. Severek bir şeyler yapmayı başardı. Severek evlendi, severek okudu, severek gezdi, severek çocuk büyüttü. Kısacası severek yaşadı. Sevgi beraberinde yeni güzellikleri,yeni sevgileri getirdi. Eğitti, öğretti, çabaladı ama çok sevdi. Kitap okumayı sevdi. Merak etti, gitti, gördü. Umutların tükeneceğine hiç inanmadı. Sevgiden doğan enerjisiyle yaptı bütün hepsini. “Hayallerinizin peşinden koşmayın,onları tutun,yakalayın ve gerçekleştirin” dedi bizlere. Zorlukların üstesinden gelen oldu hep.
Diğer Önemli TEDX Konuşmaları:
Fikirler Üzerine Mitler | ERHAN ERKUT
Sözden Şiire | İSKENDER PALA
Değişen Beynim | SİNAN CANAN
Hayatınızın Kararı | TALAT KIRIŞ
コメント