top of page
haceresmer97

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR? DGS Sınav İçeriği Hakkında Neler Bilmeliyim?




DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) NEDİR? DGS Sınav İçeriği Hakkında Neler Bilmeliyim?

KİMLER DGS’YE GİREBİLİR? DGS’de Puan hesaplaması Nasıldır? Kaç Net İle İstediğim Bölüme Girebilirim?DGS’ye Başvurular Ne Zaman Yapılır? DGS‘ye Nasıl Çalışmalıyım?


Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı, meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için ÖSYM tarafından yapılan bir sınav türüdür.

ÖSYM’nin yaptığı bu sınav, yılda bir kez gerçekleşiyor. Yaklaşık 300 bin aday bu sınava giriyor.

2020 yılı DGS sınavı tarihi henüz belirtilmedi fakat ÖSYM tarafından her yıl, Temmuz ya da Ağustos ayında yapılıyor.

DGS sınavında, 4 yanlış 1 doğruyu götürmekle beraber yanlışlar, ilgili bölümün doğrularını götürüyor. Bu açıdan, öğrencilerin kendine güvendikleri alanlarda bulunan soruları daha dikkatli çözmeleri gerekiyor.

 

DGS Sınav İçeriği Hakkında Neler Bilmeliyim?

DGS’nin soru sayıları ise 60 sayısal 60 sözel olmak üzere toplamda 120 sorudan oluşuyor. DGS’nin süresi 150 dakika olarak belirlenmiştir ve her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunuyor. Bu amaçla hazırlanan sorular, ön lisans programlarında öğrenilen bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmuyor. DGS’ye girecek olan öğrenciler için en önemli olan ise, sayısal bölümünde olan öğrencilerin sadece sayısal çözmeleri yeterli olmayıp, sözel bölümünde olan öğrencilerin de sadece sözel çözmeleri yeterli değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, adayların bölüm yanlışları (4 yanlış) doğrularını götürüyor.

 

2020 DGS Sınavında Aldığım Puanı Diğer Yıllar Kullanabilir miyim?

2020-2021 sınav sonucunu sadece o yıl için geçerli olup 2021 DGS sınavına tekrar girmek gerekiyor.

 

Kimler DGS’ye Girebilir?

  • Sınava, ön lisans programlarından mezun olan adaylar başvurabilir. Son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da sınava başvurabilir.

  • KKTC meslek yüksek okullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen öğrenciler de DGS’ye başvurabilirler.

  • Gerek merkezi yerleştirme, gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar.

  • Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

 

DGS’de Puan Hesaplaması Nasıldır, Kaç Net İle İstediğim Bölüme Girebilirim?

Adayların, testlerden almış oldukları puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanıyor.

Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanıyor ve bulunan toplam, öğrencinin ilgili DGS puanını oluşturur.

 

DGS’ye Başvurular Ne Zaman Yapılır? Başvuru Formlarını Nereden Alabilirim?

DGS’ye başvurular genelde Mayıs veya Nisan ayı içinde gerçekleşiyor. Başvurular, Meslek Yüksekokulları Müdürlükleri, ÖSYM İl Sınav Yöneticilikleri ve AÖF Bürolarından yapılıyor.

 

2020 Yılı DGS Konu Dağılımı Nasıldır?

Sözel DGS Türkçe Konuları:

  1. Paragraf Yapısı

  2. Paragrafta Anlam

  3. Paragrafta Mantı

  4. Cümle Çeşitleri

  5. Cümlede Anlam

  6. Sözcükte Anlam

  7. Sözcük Türleri

  8. Anlatım Bozukluğu

  9. Sözel Mantık

Sayısal DGS Matematik Konuları:

  1. Sayılar

  2. Rasyonel Sayılar

  3. Bölme ve Bölünebilme

  4. EBOB – EKOK

  5. Asal Sayılar

  6. Üslü Sayılar

  7. Köklü İfadeler

  8. Basit Eşitsizlikler

  9. Oran – Orantı

  10. Köklü İfadeler

  11. Denklem Çözme

  12. Mutlak Değer

  13. Problemler

  14. Çarpanlara Ayırma

  15. Kümeler

  16. Bağıntı ve Fonksiyonlar

  17. Özdeşlikler

  18. Kombinasyon, Permütasyon, Olasılık

Sayısal DGS Geometri Konuları

  1. Açılar

  2. Üçgenler

  3. Çokgenler

  4. Dörtgenler

  5. Çember

  6. Daire

  7. Katı Cisimler

  8. Analitik Geometri

 

DGS’ye Nasıl Çalışmalıyım?

Evet! en can alıcı nokta sınav hakkında her şeyi öğrendik, tüm bilgileri edindik peki nasıl çalışacağım? İşte bu sorunun cevabı aslında adayın kendisinde gizli. Her şeyden önce bu sınavı, genel anlamı ile kazanamayacağınız bir sınav olarak düşünmeyin. Üniversitenin 2 yıllık bir programını tamamlayan çoğu öğrencinin başarılı olabileceği bir sınav. Eksik olduğunuz konuları belirleyerek bu yönde bir çalışma programı oluşturmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu sınava hazırlanırken not ortalamanızın yüksek olması öğrenciler için büyük bir rol oynuyor. Ortalaması 3.00 üzerinde olan bir öğrencinin, bu sınavı rahatlıkla başarabileceğine inanıyoruz.

Eğer not ortalamanız 3.00 altında ise, sınavda başarılı olabilmek için daha çok çaba göstermeniz gerekiyor.

Sınavda sizden asıl istenilen, pratik düşünme, odaklanma, akıl yürütme ve hızlı cevap verme olacaktır. Özellikle sözel bölümündeki mantık sorularını geçtiğimiz yıllarda maalesef, birçok öğrencinin es geçildiği görülüyor. Pratik yaparak, hızlı düşünmenizi sağlayabilirsiniz. Sınav öncesi bu tarz soruları ağırlık vermeniz yararınıza olacaktır.

Eğer son sınıf öğrencisiyseniz kesinlikle DGS sınavına odaklanıp kendi okul derslerinizi ihmal etmeyin, yukarıda belirttiğimiz gibi okul puanı sizi ya daha çok zorlayacak ya da size kolaylık sağlayacaktır.

Sınavın pratiklikten ibaret olduğunu belirtmiştik. Bu sebeple de boş vakitlerinizde bol bol soru çözmenizi, hatta telefonlarınıza çeşitli sorular indirerek yolda, otobüste, arkadaşlarınızı beklerken v.s kendinizi pratikliğe ve her ortamda akıl ve mantık yürütmeye alıştırmanız, sınava gireceğiniz günün stresini üzerinizden azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Son olarak geçmiş yıllarda çıkmış soruları unutmayın diyelim, bol bol tekrar ederek soruları çözmeniz sizi ÖSYM ‘nin diline, tarzına hazırlayacaktır. Örneğin; 2018 yılında çözdüğünüz DGS sorularında yaptığınız yanlış soruları belirleyin ve 1-1.5 ay sonra tekrar o yanlış sorularını çözün. O zaman kendinizde olan ilerlemeyi veya tekrar yaptığınız yanlışların sebeplerini daha net göreceksiniz.


Tüm DGS adaylarına başarılar diliyoruz, umarız ki faydalı bir içerik olmuştur.

285 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page