top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıFirdevs Demirel

Farkındalık Nasıl Oluşturulur?

Not: Bu yazı sizlere bunun yolunu göstermeyecek. Çünkü yol sizin zihninizde. Bu yazı o yola ışık tutmak için..

Farkındalık Nasıl Oluşturulur?

Gelecek ile ilgili sonsuz hayaller kuruyoruz. Geçmişte yaptığımız hatalarla geleceğimize yön vermeye çalışıyoruz. Peki bütün bunları yaparken anı ıskaladığımızın farkında mıyız? Bir yürüyüş yaparken içinde bulunduğumuz tek eylem yürümek midir? Tabii ki öyle değil. Kafamızda bizimle yürüyen milyonlarca düşünce varken nasıl tek yaptığımız eylem yürümek olabilir ki? İşte bunu fark edip o anı yaşamak farkındalıktır. Bir Amerikan tıp profesörü farkındalığı şu cümleyle açıklıyor: ‘’ Farkındalık yargısız bir şekilde şimdiki ana odaklanabilmek amacıyla dikkatimizi verebilmektir.’’ diyor. Duyu organlarından gelen enerjiyi anlamak, hissetmek ve onu bilinç haline getirmek farkındalığın başladığı yerdir. Yani gördüğümüz, duyduğumuz, işittiğimiz her şeyi o an içselleştirip sindirmek farkındalıktır. Tıpkı bakmak ve görmek arasındaki fark gibi. Çoğu şeye bakarız ama arkasında gizleneni görmek zamanımızı alır. Farkındalıkta kişinin zaman içinde kendi gerçeğine odaklanmasını yansıtmaktadır. Kişi farkına varması için programlanmıştır. Varoluşu farkına varmak üzerine kurulmuştur. Bu yüzden farkındalık; varoluşçu ve hümanistik bir eylemdir. Bu yüzden farkındalığın hümanistik yönü, dikkati yargısız bir şekilde kendine odaklanmaktır. Farkındalık için an çok önemli bir unsurdur. Geçmiş elimizden gitmişken, gelecek elimizde değilken tek gerçeğimiz farkında olduğumuz andır. Bu yüzden farkındalık anı fark etmekle başlar.


Farkına Varma Yolculuğu

Kişinin farkına varma anı ilk hissetme anından yaşadığı dakikaya kadar devam eder. Ama farkında olması hissettiği anı içselleştirmesi ile oluşur. Bu da akıllara neden farkında olalım sorusunu getirir. Farkında olmak hayallerimizi bize getiren önemli bir basamaktır. Hatta özgür olma hali bile farkındalıktan geçer. Yani kendi seçimlerimizi yapmak ve ondan dolayı farkında olmak gerekir. Örneğin, bir sınava hazırlanırken kazanmak ve kaybetmek dahil iki seçenek sunuluyor önümüze. Sınavı kaybetme seçeneği o yolda nasıl gidileceğinin yeterince farkında olmamamızdan kaynaklanmaktadır. Kazanma seçeneği ise o anı planlayarak nasıl gidileceğinin farkında olmasıdır. Âna odaklanan kişi durumu fark eder, tahlil eder ve bir çözüm bulur. Andan uzaklaşan kişi ise gelecek ve geçmiş arasındaki yolda kendini yıpratır. İşte bu nedenden dolayı farkında olma hali mutluluk ve başarı kapısını aralamamız için bir anahtardır. Başka bir örnek verecek olursak amaca ulaşmak bir farkındalık halidir ama o amaç yolunda sorumluluk almak farkındalığı büyüten bir etkendir. Yani hepimiz bir şeylerin farkındayız ama önemli olan farkındalık yolunda aldığımız sorumlulukla farkındalığı büyütmek. Diğer bir soru ise çok farkındalığın üzüntü ya da mutsuzluk getirebileceği düşüncesidir. Bu düşünce tarzı yeterince farkında olmayan kişi için geçerlidir şüphesiz. Kişi farkındalığa yeterince ulaşmış ise farkındalık mutluluğu ve keyif alma halini getirir.



İnsanda iki doğa vardır. Birincisi kişinin kendi canıdır. Yani olmak istediği kişiyi yaşamaktır. Bunu çoğu zaman yalnız kalarak gerçekleştirir. Bunu yaparken kişinin kendine objektif davranması buradaki en önemli değerdir. Çünkü yaptığı ve yapabileceği şeylerin farkında olmak ancak o kişiye mutluluğu getirebilir. İkincisi ise yüzdür. Yüz toplumsal yönüyle birinin bir şeyi olma durumudur. Yani onun ablası, onun kardeşi, onun eşi, çocuğunun annesi, annesinin kızı gibi durumlarda dış dünyanın kişiye verdiği farkındalıktır. Burada öğrenilen farkındalık ile ilgili kişi toplumdan öğrendiği davranışları sergiler. Aldığın kültür ve yaşadığın toplum gereği kişiye ne kadar farkında olabilirsini öğretir. Yüzden çıkıp cana dönmek farkındalık için büyük bir adımdır. Burada söz konusu olan bütün bağları koparıp öze dönmek değil, toplumsal bağların farkında olan kişinin kendini gerçekleştirme arzusu ile içe dönmektir. Sonsuz bir kopuş değil güçlü bir bağla geri dönmektir.


Son olarak bu süreç yavaş ve sindirilmesi uzun bir süreç olup günümüz şartlarında yaşayabilmek için fiziksel yaşamda gerekli olduğu kadar psikolojik yaşam içinde farkındalık gereklidir. Çünkü farkındalık arkasından anlamayı, anlamak ise bedenen rahatlayan insanı beraberinde getirir. Daha çok farkında olduğumuz yarınlar için anı geçmeden yaşayalım çünkü tek ve yegane gerçek elimizde olan andır. Anın farkında olduğumuz güzel zamanlara...



567 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page