top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıŞeydanur ÅžimÅŸek

GİRİŞİMCİLİK NEDİR?


Girişimcilik, kâr elde etmek amacıyla bazı riskleri göz önüne alarak bir iş kurmaktır. Daha modern ve çağımızı daha iyi anlatan bir tanım yapmak gerekirse; girişimcilik, problemleri düzeltmeye odaklanmak, çözümler bulmak ve bunları uygulayarak dünyayı değiştirmektir. Yani bunda asıl olan bilgi, fikir, eylem ve cesarettir.


Bir girişimi hayata geçirmek, günümüzde teknolojinin sunduğu olanaklar sayesinde büyük sermayelere gerek duyulmadan da yapılabilmektedir. Sıfırdan başlayıp çok iyi işler yapmış olan girişimciler, harekete geçme konusunda insanlara ilham veriyorlar. Girişimcilik para kazanmak amacıyla ve ticâri amaçlar doğrultusunda yapılabileceği gibi; sadece topluma yarar sağlamak amacıyla da yapılabilir. Her iki durumda da ortak olan gelişmek, geliştirmek, farklılık yaratmak ve değişim oluşturmaktır. Bunun bireye, yani girişimcinin kendisine bazı getirileri olduğu gibi, toplum için de getirileri vardır. Birey açısından kendi işini kurmak, fikrini ortaya koymak ve bunu yürütebilmek özgüvenini arttırırken; toplum açısından ise insanlara bir iş olanağı yaratması sebebiyle önemlidir.

GiriÅŸimcilik sayesinde:

  • Toplum için yeni iÅŸ imkânları oluÅŸur.

  • Toplumun geliÅŸimine katkı saÄŸlanır. (Bilgi edinme, bilimsel çalışmalar, yeniliklerden haberdâr olma vs.)

  • Yeni fikirler oluÅŸur.

  • YaÅŸam kalitesi artar.

Kısacası kendisi için alan yaratmaya çalışan girişimciler, başarılı olduklarında büyük bir kitleyi de arkalarına alarak birçok değişime ve gelişime öncü olurlar.


Nasıl Girişimci Olunur?

Girişimcilikte bilgi ile beceri, teori ile pratik, para ile yetenek, hız ile sabır iç içedir. Bunları birbirinden ayırmayarak bu yola şu şekilde başlayabilirsiniz:

  1. Belli bir bilgi birikimine sahipsiniz ve bir alanda projeniz ve fikriniz var, bunu somut bir hâle getirmek istiyorsunuz. Kendinize bunu neden gerçekleştirmek istediğinizi sorun, eğer cevabınız bir başkasına hizmet etmemek için kendi projemi geliştiriyorum ise burada kendinizi sorgulamanız gerekir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi girişimci, bir öncü ve lider niteliğindedir. Girişimci değişim yaratmak için vardır. Kendi işinizi kurduğunuzda, projenizi gerçekleştirdiğinizde aslında daha fazla kişiye hizmet sunmuş oluyorsunuz. Evet, belki isteğiniz bir kişinin emrinde çalışmak olmadığı için böyle bir girişimde bulunuyorsunuz. Bu sefer lider veya baş olan siz olacağınız için yine hizmeti sunan ve yüzlerce belki de binlerce kişiden sorumlu olan siz olacaksınız. İşin beyni sensin, unutma ki beyin ufak bir hasar gördüğünde işleyişte sorunlar ortaya çıkmaya başlayacak. Gurur yapıp ben kimsenin benden faydalanmasını istemiyorum dersen zaten girişimcilik ruhunda yok demektir.

  2. Yanınıza bir ortak arıyorsanız ve genç bir girişimciyseniz, sizden yaşça daha büyük ve bu konularda tecrübeli bir kişiyi bulmalısınız. Sizin enerjiniz, onun ise sermaye vb. konulardaki tecrübesi işinize yarayacaktır. Diğer bir şekilde, yaşça büyük bir girişimci iseniz, genç bir kişiyle dengeli bir şekilde ortaklık kurabilirsiniz. Sizin hayat tecrübeniz, bilginiz, projeniz işi kurmanıza zaten yetecektir; aynı zamanda yanınızda hevesli bir genç olması iki tarafı da motive edecektir.

  3. Sermayenizi iyi yönetin. İş kurmak için tüm birikiminizi harcamayın. Örnek olarak, elinizde olan parayı başlangıç, yürütme ve büyütme olarak ayırın. Diğer önemli bir nokta da para kazanır kazanmaz hayat standartlarınızı yükseltmeye çalışmayın, önce biriktirin, yatırım yapın.

Ben ticâri amaçlı bir girişim yapmak istemiyorum, sadece kafamda olan hizmeti gönüllü olarak sunmak istiyorum, diyorsanız; teknoloji sayesinde, projeniz sağlam ise, insanlara ulaştırmak istediğiniz hizmeti internet ve sosyal medya aracılığıyla çok rahat bir şekilde sunabilirsiniz. Tabii bunun için de kendinizi insanlara iyi anlatmanız ve bu girişiminize gönüllü ortak olacak insanlar bulmanız gerekmektedir.

Girişimcilikte fikir öncelikli olmakla beraber, eğer uygulama düzgün olmazsa maalesef kurulan proje çöker. Yeni kurulan işlerin %98’ i başarısız olmaktadır, bu hepsinin fikirlerinin kötü olduğu anlamına gelmez. Asıl mesele o fikri işleyebilmektir. Startuplarda* başarı bu ikisini birlikte yürütebilmeye bağlıdır.


GiriÅŸimcilik ile ilgili izleyebileceÄŸiniz videolar:


*Startup: Hızlı büyüme için tasarımlanmış ve buna müsait, teknolojiyi sunan ve kullanan, geniş kitlelere hitap eden ve sunduğu hizmeti kullanıcıya ulaştıran, ihtiyaç gideren (yeri geldiğinde ihtiyaç hâline dönüştüren), sürekliliğe sahip ve gelişmeye -geliştirmeye- müsait girişim fikirlerine kısaca startup diyoruz. (girişimtürkiye.com)

93 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page