top of page
  • yasemintitiz24

Gönüllülük Nedir? Gönüllü Bulunabileceğiniz Yerler

Bu koca evrenin ufak bir gezegeninde yaşayan milyonlarca türden biriyiz. Bizi diğer türlerden ayıran özelliklerin başını şüphesiz irademiz ve vicdanımız çekiyor. Kendimizi yaşamın anlamını bulmak uğruna uzun ve yokuşlu bir yolun başına itiveriyoruz. Yürürken önümüzde ve arkamızda olan insanlara göz gezdiriyor ama desteği yanımızda yürüyenlerden alıyoruz.Yürürken destek aldığımız gibi yolun başında olanlara,yalnız yürümek durumunda kalanlara veya yolda kaybolanlara verdiğimiz destek zamanla yürümemiz için bize güç veren en önemli unsur haline geliyor.Güç aldıkça büyüyor,büyüdükçe adımlarımızı daha sağlam atıyoruz. Belki de başkalarında kendimizi buluyor ve onlardaki ‘kendimize’ yol gösteriyoruz. Ve bunları çıkar gözetmeksizin hızla yitip giden bir şeyi -zamanımızı- vererek yapıyoruz. Peki neler yapabiliriz? Bu sorumlulukları yerine getirmemizde bizlere öncü olabilecek kurumlar var mı? Bu kurumları ve neler yaptıklarını içeren bir yazı ile size büyüyerek devleşmenin mümkün olduğunu göstermek istiyoruz.Keyifli okumalar…

1- NAR HAREKATI

‘Dünyadaki her yetişkin her çocuktan sorumludur’ sloganıyla kalplerimize değen bir sosyal sorumluluk projesi.Dört farklı ilde ve 10 üniversitede faaliyet gösteren Nar, devlet koruması altında olan çocuklarla düzenli etkinliklerle bir araya geldiği gibi aynı zamanda ‘koruyucu aile modelinin yaygınlaşması’ için de farkındalık oluşturuyor.Hafta sonu gönüllü narcanların ve sevgi evinden gelen çocukların şen kahkahalarının birbirine karıştığı eğlenceli bir zaman dilimi oluyor. Daha fazla bilgi almak istersiniz Sekiz On Vapuru yazarlarımızdan Betül Çetin’in detaylı olarak anlattığı “Nar Harekatı Nedir?” adlı yazıya göz gezdirmenizi öneririz.

2- YARINI AYDINLAT

Türkiye’nin dört bir yanında ismini duyuran bir dernekten bahsedeceğiz size. 6 Üniversitede 989 gönüllü ve 5 şubesiyle kapsamlı ve detaylı çalışması ile 118 projeye imza atmış, dinamik gönüllüleriyle yeni projelerin inşası için çalışmalarına devam eden bir gönüllülük merkezi.

Köy okullarına gönderilen binlerce kitaptan tutun da gönderilen kitapların koyulacağı rafı boyamaya kadar en ince ayrıntısına kadar düşünen ve emek veren insanlarla dolu bir ekip.

Özel öğretim öğrencileriyle yaptıkları tuvalleri bir duvarda, hayvan dostlarımız için yaptıkları barınaklara ise parklarda denk gelebilirsiniz. Sayamadığımız onlarca projeleri arasında en dikkat çekeni kuşkusuz Gülen Yüzler projesi.Doğu illerinde bulunan çocuklar öncelikli olarak kapılarını çalıp bayramlıklarını vermek , o mutluluğa şahit olmak duyguların en yücesini yaşamakla sizi şereflendiriyor. Derneğin internet sitesinden detaylı bilgi alarak iletişime geçebilir ve destek olabilirsiniz.

3- GENÇLİK MECLİSİ

Gençlik Meclisi Atatürk ilkelerine bağlı üniversite öğrencilerinden oluşan bir sosyal sorumluluk platformudur. İstanbul yoğunlukta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde faaliyet göstermektedir.Anadolu ve Kütüphane projesi ekibi, darülaceze ekibi, çocuk sevgi yuvası ekibi, yemek yapım ve dağıtım ekibi, çocuk mahpuslar ekibi, hayvan hakları ekibi, gösteri ekibi, fikir tartışmaları ekibi, doğa ekibi,hastane ekibi ile tabiri caizse arı gibi çalışan, üreten ve kendini yenileyen devasa bir ekip ile karşı karşıyayız.Ekibin amacı yaşamın eksilerini farkına varmak kadar bu eksileri artılara dönüştürmek için varlık göstermektir. Size tavsiyemiz, yaşamın her alanına değinerek birbirinden farklı projelere imza atan Gençlik Meclisi’nin arasında bulunmalı ve kendinizi yoğun bir coşkunun içinde hissetmelisiniz.

4- ÇORBADA TUZUN OLSUN

Sokakta yaşayan insanlar hakkında farkındalık oluşturmak , temel ihtiyaçlarını sağlamak ve onları topluma geri kazandırabilmek için bir araya gelmiş bir platform olan ÇOTUN, 4.5 yıldır aralıksız her akşam çorba dağıtımına çıkıyor. Evsizliği bir barınma sorunu değil bir barınamama sorunu olduğunu belirten dernek, bu duruma ev yoksunluğundan öte bir yuva yoksunluğunun yol açtığını ekliyor.Sokakta yaşayan insanlar için sosyal entegrasyon adına iyi bir çalışmaya imza atan dernek, gönüllü olmak isteyenleri bekliyor. Unutmayalım ki farkındalık bulaşıcıdır!

5- GÜLMEK İYİLEŞTİRİR DERNEĞİ

Gülmenin iyileştirici gücünden ilham alınarak öncelikle ciddi hastalıklar ve travmalar ile mücadele içinde olan çocuklar ve ailelerine psikososyal alanda destek sağlayan dernek, “iyi insanlar iyi ki var” dedirten bir oluşum. Bu arada, gülünce salgılanan endorfin,dopamin maddeleri ile ağrı gidericidir.Dopamin artışı ile insan ağrı duymayacağı gerçeği derneğin amacını yerine getirmesini sağlıyor.Gönüllük için başvurmanızı ve iyileştirmeyi hedeflemenizi umarız.

Ek olarak incelemeniz için kurum isimleri

-DOWN SENDROMU DERNEĞİ

-AHTAPOT GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ

-HAYTAP

-HAYAT SENDE DERNEĞİ

-TEMA

198 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page