top of page
  • sena sipahi

NEURALINK

Neuralink nedir? Elon Musk’ın Projesi Neuralink Nedir? Beyin Bilgisayar Arayüzü Nedir? Yapay Zeka ve İnsan Zekası Birleştirilebilir mi?


Bundan yaklaşık beş yıl önce, belki gerçekleşmesine daha yıllar var dediğimiz devrim yaratacak bir teknoloji gelişiyor: Neuralink. Bu proje şu an o kadar büyük bir ses getirdi ki, teknoloji ile ilgilenen işin uzmanları için de gelişmeler sarsıcı.


Neuralink Nedir ve Vaad Ettikleri Nelerdir?


Neuralink, 2017 yılında Elon Musk ve sekiz bilim insanıyla birlikte kurulan bir şirket. Şirketin yapmaya çalıştığı şey, insanlarla bilgisayarları birleştiren yüksek hızlı beyin arayüzü. Neurolink şirketi aslında beyin ve beyne dayalı hastalıkları tedavi etmek için kuruldu. Bu anlamda kurulmuş ticari yönden en yüksek bütçeli yatırım. Deneylerini ilk başta fareler üzerinde gerçekleştiren şirket, daha sonra domuzlar üzerinden testlere başladı. Birkaç yıl içerisinde de insanlı deneylere başlayabilecekleri konuşuluyor.


Neurolink şirketi kurulduktan sonra birkaç yıl çalışmalarını gizlilik içerisinde sürdürdü. Musk, geçen yıl yaptığı bir toplantı ile şirketin yaptıklarını ve nihai hedeflerini açıklamıştı. Geçen yılki toplantıda fareler üzerinde deneyleri açıklamış; deneylerde farelerin beynine çip takılmış ve hareketleri incelenmişti. Musk, bunu insanların kulaklarının arkasına takacakları bir alet ve beyne yerleştirilen ‘link’ dediği çiplerle gerçekleştirebilceklerini söyledi. 28 Ağustos 2020 tarihinde yaptığı canlı yayını ve açıklamaları ise daha heyecan vericiydi. Artık kulağın arkasına bir alet takmak yerine, beyne yerleştirilen madeni para büyüklüğündeki özel aletle bu sağlanabilecek.


Musk, bunu canlı yayında göstermek için çalıştıkları üç domuzu gösterdi. Domuzlardan ilkine hiç çip takılmamıştı. İkincisinde çip takılmış ve çıkarılmıştı, sağlıklıydı. Üçüncüsünde çip takılıydı. İkinci domuzda çip takılıp çıkarılmasına rağmen herhangi bir bedensel sorunu yoktu. Üçüncü domuz yani çip takılı domuza, canlı yayında yemek yedirerek ve yürüterek beyninin verdiği sinyalleri gösterdiler. Gösterilen beyin dalgalarında iki önemli şey vardı: Beyne dikilen elektrotların gelecek hareketi tahmin etmesi ve domuzun o esnada yaptığı hareket. Dolayısıyla burada Elon Musk yapılan hareketle tahmin edilen hareketin birbiriyle örtüştüğünü yani geliştirilen aletin güvenilirliğini ortaya koydu.


Bu Alet İnsan Beynine Nasıl Takılacak, Uyum Sağlayacak?


Alet, özel yapılan bir robot yardımıyla başa takılıyor. Robot, beyin açıldıktan sonra beyni hızlıca tarıyor ve damarlara gelmeyecek şekilde, beynin yüzeyinde dikim yapıyor. İşlem 1 saatten az süreceği ve robot damarlara temas etmeyeceği için de herhangi bir kanama yaşanmayacağı söyleniyor. Takılan bu alet, kablosuz şarj edilebiliyor ve tüm gün boyunca çalışabiliyor. Gerçekleşecek bu operasyon için anestezi gerçekleşmeden ve aynı gün içerisinde hastaneden çıkılacak şekilde yapılabileceği söylendi.








Bu Alet Tam Olarak Ne İşe Yarayacak,Neler Vaad Ediyor?


Aslında beyin ile ilgili projeler önceden de vardı. Musk, bu çalışmaları radikal bir şekilde değiştireceklerini ifade etti. Yaptıkları bu proje için kendi ekibi hariç dünyanın en önemli üniversitelerinden hocalar ile çalışıyorlar. Geliştirecekleri bu projeyle depresyon, körlük, hafıza kaybı, işitme eksikliği, uykusuzluk sorunu, anksiyete gibi hastalıkları iyileştirebileceklerini ve geliştirdikleri bu cihazın öncelikle sağlık alanında kullanılmasının hedeflediğini söyledi.


Musk, aynı zamanda insan beynini güçlendirmek için bu projeyi başlattı. Tasarladığımız ve giderek güçlenen yapay zeka teknolojisi gelecekte insan neslini tehdit edebilir. Bu yüzden de yapay zekanın insan beyni ile birleşip daha güçlü bir zekaya ulaşması bu tehdidi azaltabilir.


Musk, yaptığı canlı yayında bu proje için yeterli finansmana sahip olduklarını söyledi.İstedikleri bu projede, dünyanın en zeki beyinlerini bir araya toplamak. Bu alanda çalışan ve alanında uzman kişilerin başvuruları için başvurular Neurolink’in resmî sayfasından yapılıyor.


Gelecekte Bizi Neler Bekliyor?


Dünya hızlı bir şekilde evrilmekte ve çağımızda değişmeyen tek şey değişimin ta kendisi.

Bu teknoloji hayatımıza birçok yeni şey getiriyor. Omurilik ve beyin ile ilgili şu an tedavisi gerçekleşemeyen birçok hastalık tedavi olabilecek. Örneğin, yürüyemeyen bir insan yürüyebilecek. Bu devrim yaratan bir teknoloji. Bilgilerimizi rahatça aletten telefonumuza veya saatimize aktarılabilecek. Belki anılarımızı bir yere depolayabileceğiz.


Ancak bu gelişmenin artı yönleri olduğu gibi eksi yönleri de bulunmakta. Yani bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi bir bilgisayar üzerinden yönetilebilecek miyiz ya da bilgilerimiz çalınabilir mi? Sonuçta aletteki bilgiler başkası tarafından da kullanılabilir. Bu konu birçok etik konuları da tartışmamıza yol açar. Ancak bu teknolojiye ulaşırsak ülkelerin buna göre yasal düzenlemeler yapması bir zorunluluk olacak.


Evet konunun meraklıları için sevgili Barış Özcan’ın neuralink yayınıyla eş zamanlı gerçekleşen canlı yayın linkini de bırakalım. https://www.youtube.com/watch?v=0_uiNcC6fBI Gelecek yazıda görüşmek üzere, yorumlarınızı bekliyorum, mutlu günler.












31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page