top of page
asyasalli

Psikologlar İçin Meslek Yasası


Hepimizin bir hayatı ve beraberinde kurduğu hayalleri var. Bir meslek sahibi olmak da hayal listelerimizin olmazsa olmaz bir maddesi. Hepimizin meslek tercihleri pek tabii farklı. Hangi meslekte olursak olalım, hangi mesleği seçersek seçelim hepimiz öncelikle bir meslek sahibi olmak sonra da o meslekte başarılı olmak arzusundayız. Hür irademizle seçtiğimiz mesleklerimizde önümüze çıkan haksız engeller ya da haksız yere elde edilen başarılar, yapılan etik ihlalleri gibi konular da hepimizin canını sıkan detaylar. Düşünün ki siz yıllarınızı, uykularınızı ve emeklerinizi o meslek uğruna feda ediyorsunuz ve sonunda bir “unvan” ediniyorsunuz. Sonra hiç olmaması gereken bir şekilde o unvanı sizden başka, sizinle aynı adımları atmamış, aynı emeği harcamamış birisi kullanıyor, daha doğrusu suistimal ediyor!

Bu ve bunlar gibi ihlalleri engelleyecek şeye “meslek yasası” dendiğini bilerek bu yazıya devam etmeliyiz. Peki, nedir bu meslek yasası dediğimiz şey?

Meslek yasası, mevzu bahis olan "mesleğin alanı" içerisindeki hak ihlallerinin önlenmesini sağlar. En basit tanımı budur. Bizim burada bahsettiğimiz alan: Psikoloji.

 

Psikologlar için Meslek Yasası Nedir?

Psikoloji alanında istenen bu meslek yasası ile hedeflenen şey, psikologların çalışma koşullarını, unvanlarını, rol tanımlarını belirlemek ve bağımsız çalışma koşullarını düzenlemektir.

 

Psikologlar için Meslek Yasasının Amacı Nedir?

Psikolog unvanının oluşması ve korunması, meslekî hakların belirlenmesi, meslekî hakların korunması, meslekî sorumlulukların belirlenmesi ve serbest çalışma koşullarının oluşturulmasıdır.

Bu meslek yasasına psikoloji alanı mensupları olarak çok ihtiyacımız var çünkü görev tanımlarının netleşmesine, unvanın güvence altına alınmasına ve meslekî uygulamalar üzerinde denetim ve yaptırım olmasına ihtiyacımız var.

Bu yasa danışanlar için de çok faydalı olacak çünkü bu yasa sayesinde ehliyetsiz meslektaşların bu işe girmesi engellenmiş, dolayısıyla yeterlilik ve etik açısından kontrol şansları olmuş olacak.

 

Meslek Yasası Olmadığı için Yaşanan Sorunlar

Meslek yasası olmadığı için yaşanan sorunlara örnek vermemiz gerekirse TPD Genel Başkanı Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu'nun sözlerine yer vermemizin zamanı gelmiştir diye düşünüyoruz:

"Bu yasa olmadığı için kamuda ve özelde çalışan meslektaşlarımız sürekli hak kayıplarına uğruyor, unvanlarının gerektirmediği işlerin içinde olmak durumunda kalabiliyorlar. Mesela, bir psikoloğun ve özel eğitimcinin yapması gerekenler farklıdır. Ancak psikolog arkadaşlarımız da özel eğitimci gibi çalışmak zorunda kalabiliyor. Hastanede çalışanlar ise kimi zaman yeterlilikleri olduğu halde hasta göremiyorlar."

Bu yasanın oluşturulması adına Doğan ve Cüceloğlu'nun yapmış olduğu çalışma ve 2011 yılında oluşan Torba Yasa gibi başlıca çalışmalar olsa da bu konuda henüz bir sonuç elde edilmiş değil. (Bu çalışmalara TPD ve TODAP'ın sayfalarından ulaşmanız mümkün.)

 

Bu İsteğimizin Bir Sonuca Ulaşması ve Meslek Yasasını Elde Edebilmemiz Adına Yapabileceğimiz Şey Nedir?

Tabii ki de birlik olmak! Lütfen bu yazıyı okuduktan sonra CİMER'in sayfasına giriş yaparak, meslek yasası isteğimizi onlara iletin. Çünkü eğer birlik olursak ve hepimiz bu isteğimizi iletirsek sesimiz daha fazla duyulacaktır.

CİMER'e meslek yasası isteğimizi ilettikten sonra ise bu bilgileri ve yapmamız gereken bu minik görevi çevrenize iletmeyi unutmayın.

Çünkü unutmayın; ne kadar çok olursak, ne kadar çok birlik olursak o kadar güçlüyüz!

40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page