top of page
yasemintitiz24

Psikoloji Okuyanların Edinmesi Gereken 5 Kitap!



İletişim, çoğu zaman günlük hayatın olağan akışında süregelen sorunlarımızın baş kaynağı olarak görülür. Kendimizi ifade edememek veya karşılıklı olarak anlaşamamak bizi yorar. Peki neyi değiştirirsek bu durumun düzelmesi için harekete geçmiş sayılırız? Kendimizi yahut çevremizi mi? Belki de sadece düşünce tarzımızı belirli kalıplardan sıyırabilirsek zinciri söküp atabiliriz.

Psikoloji bu ve bunlar gibi çoğu düşünceye ışık tutar ve sorgulamamız için bir yığın soruları önümüze serer. Bu soruların cevabını bulmak adına akademik alanda kendini geliştirmiş yazarların kitaplarını araştırarak sizler için bir liste düzenledik. Yolunuzu aydınlatması dileğiyle. Keyifli okumalar…


1-Felsefeye Giriş/Ahmet ARSLAN

Felsefe, psikolojinin yapı taşı olarak karşımıza sıkça çıkan bilim dallarından biridir. Felsefe sözcüğü Yunanca asıllı bir kelime olan philophia’dan gelmektedir. “Philosophia” bilgelik sevgisi demektir. “Philosophos” (filozof) ise bilgeliği seven bilgiyi arayan ve ona ulaşmak isteyendir. Felsefeye Giriş kitabı yeni başlayanlar için başucu kitabı niteliğindedir.

Felsefe’nin belli başlı alanlarını, bu alanların diğer disiplinlerle ilişkisini akıcı bir şekilde anlatmasının yanı sıra filozofları ve savundukları görüşleri tüm yönleriyle bize göstermektedir. Psikoloji bölümünün diğer alan derslerine de katkısının bilindiği felsefe dersi için bu kitap düzenlenmiş baskısıyla üniversitelerde okutulmakta ve beğenilmektedir.

2-İnsan olmanın Psikolojisi / Abraham Maslow

Geçmişte sık sık ihtiyaçlar hiyerarşisi ile karşımıza çıkan Maslow piramidini özümsemek için psikoloji tutkunlarına iyi gelecek kitaplardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Maslow, Hümanist Psikolojinin Rogers ile birlikte temelini oluşturan iki önemli düşünürden biridir. 1960’lı yıllarda öne çıkan bu akım, psikanalizi ve davranışçı ekolünü farklı yönleriyle değerlendirerek yeni bir yorum katıyor. Watson ve Freud’un tersine insanı anlatırken farkında olmak, sorumluluk almak ve kendini gerçekleştirmek gibi kavramların üzerinde duran Maslow insanı, aynı anda hem olduğu hem de olmak istediği kişi olarak nitelendiriyor.

3-Bir Psikiyatristin Gizli Defteri/Gary Small-Gigi Vorgan

Psikoloji öğrencileri çoğu zaman pratik bilginin teorik bilgiden daha fazla geliştirici ve yararlı olduğunu bilir. Pratik bilgi edinilmesi için erken bir dönemdeyseniz yapmanız gereken şey bilginin kağıda dökülmüş hali olan kitap sayesinde bir danışanı ve bir psikiyatristi gözlerinizin önündeki sahnede canlandırmaktır.

Bu kitap, Nörobilim ve İnsan Davranışı için Semel Enstitüsü Psikiyatri ve UCLA Ömür Merkezi’nin profesörü olan Gary Small’ın hastalarıyla olan iletişimini, çalışma hayatının ilk anlarından başlayarak ele alıyor. Kendisine danışan olarak gelen ilginç vakaların 15 tanesini anlatarak bizi hastalarının iç dünyasına davet ediyor. Seanslarda kullandığı yaklaşım yöntemlerini ilgiyle takip ederek not alıp ve vaka analizlerini yorumlayarak kendinizi geliştirebilir, bakış açınızı değiştirebilirsiniz.

4-BİLİNÇDIŞI/Sigmund FREUD

Psikoloji terminolojisinde adından çok sık bahsedilen ve Psikanalizin kurucusu olan Freud, otobiyografi türündeki Bilinçdışı romanıyla Psikanaliz sürecinin doğuşunu , adım adım ilerleyişini ve bu kuramı diğer meslektaşlarının yaklaşımını da ele alarak anlatıyor. Freud hastalarına uyguladığı serbest çağrışımla derinlerde gizleneni su yüzüne çıkarıp, rüya yorumlarıyla sembollerin gücünden yararlanarak kapalı kapılar için uygun anahtarı buluyor, oedipus kompleksi ile küçük yaştaki çocukların anne ve babalarına karşı oluşturduğu duygu-duruma nedenler sunuyor.

Bir psikoterapi tekniği olan psikanaliz bilinç dışımızdaki sorunların kaynağına inerek tedavi sürecini hızlandırıyor. İd, ego, süper ego kavramlarıyla içli dışlı olacağınız bu süreç boyunca eminim Freud’u sevecek ve teorilerini anlaşılır bulacaksınızdır.

5- İnsanın Anlam Arayışı/ Viktor E. FRANKL

Yunanca’ da -anlam- kelimesinden türetilen “logoterapi” Varoluşçu terapinin önde gelen isimlerinden Dr.Frankl’ i tarafından Anlam Merkezli Terapi olarak adlandırılmıştır. Viktor Frankl 1. Dünya Savaşı’nda Polonya’ da bulunan Alman toplama kamplarında 4 yıl tutsak edilmiştir. Toplama kamplarında geçen bu zor süreci sağ atlatan insanlardan biri olarak başına gelen veya şahit olduğu olayları İnsanın Anlam Arayışı adlı eserinin birinci kısmında ele alıyor.

Yaşamın anlamını bilmek için amacımız olmasını gerektiğini vurgulayan Frankl, acının vazgeçilmez olduğu durumlarda bile acının bir anlamı olduğunu belirtiyor. 3. Viyana Okulu olarak bilinen akımın kurucusu Dr. Frankl Logoterapide paradoksal niyet ve düşünce odağını değiştirme adıyla iki farklı teknik kullanıyor. Kitabı ikinci bölümünde genel ilkeleriyle logoterapiyi anlatan yazar son olarak Üçüncü Dünya Logoterapi Kongresi’nde verdiği sunumu ek olarak okuyucularına sunmaktadır.


Ek olarak bu kitaplara da göz atabilirsiniz:

  • İyi Hissetmek/ Dr. David Burns

  • Halüsinasyonlar / Oliver Sacks

  • Şal/Cynthia Ozick

  • Aşkın Celladı/ Irvin D. Yalom

  • İletişim Donanımları/Doğan Cüceloğlu

  • Dört Arketip / Carl Gustav Jung

  • Psiko101/Paul Kleinman

122 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page