top of page
Yazarın fotoğrafıSüeda Olgun

Renklerin Gücü ve Psikolojik Anlamları

Kıyafetlerimizden evimize, duygularımızdan ruh halimize her şeyimizi belirleyen ve etkileyen renkler… Olmasaydı ne olurdu? Hangi birimiz hayal edebiliyoruz ki siyah beyaz bir dünyayı? Renklerin bazıları diğerlerine göre daha dikkat çekicidir, bazıları da duygularımıza ve psikolojimize büyük oranda etki eder. Kırmızı bir alarm bizi hızla harekete geçirirken, maviye boyanmış bir oda içerisinde saniyeler içinde uykuya dalabiliriz. Günlük hayatta yazılı bir bilgiye sahip olmasak da çoğu rengin belirli anlamları vardır ve bunları hepimiz biliriz.Örneğin, lavabo musluklarında kırmızı rengin sıcağı, mavi rengin ise soğuğu temsil etmesi; cinsiyette pembenin kızı, mavinin ise erkeği temsil etmesi veya trafik ışıklarının anlamları gibi pek çok şeyi… Kiminin en sevdiği renk mordur, kimi kıyafette siyahtan şaşmaz… Hadi gelin sizinle renklerin altında yatan o gizli anlamlara bakalım! 1. KIRMIZI Aşkı, tutkuyu, ateşi ve öfkeyi temsil eder. Canlılık ve dinamizmin rengidir. Yoğun enerjisi ile kişilere enerji ve özgüven sağlar. İnsanları çabuk karar almaya ve beklentileri arttırmaya teşvik eder. Yalnız önceden uyaralım, kendini kontrol etmede güçlük çekenlerin uzak durmasında fayda var. Uyarı belirttiği için kırmızı alarm deyimini ortaya çıkarmıştır. Bir şeyin yapılmaması için uyarıda bulunulduğunda veya ünlem işaretinde sıkça kullanılır. Dikkat çekici bir özelliği vardır, kırmızı bir ortam veya bir obje diğerlerine oranla çok daha hızlı fark edilir, aynı zamanda insanları harekete geçirir. Bu özelliğinden dolayı reklam uygulamalarında ve yemek firmalarının dükkanlarında en sık tercih ettiği renktir, yani Burger King’e gittiğinizde neden açlık hissiyle karşı karşıya kaldığınızın cevabı var artık! En fazla yatak odası dekorasyonlarında görülür ve tutkulu bir ortam isteniyorsa ideal renktir. Giysilerde kırmızı ise, daha çok bayramlarda, özel günlerde vatana olan aşkı ifade etmek için kullanılır.

2. MAVİ Mavi, gökyüzü ve denizin rengi olduğu için huzuru, sakinliği ve dinginliği temsil etmektedir. İnsanı sakinleştirici bir yanının olması, maviye özgürlük ve derinlik katar, bu yüzden özgürlük ve sonsuzluk anlamlarında da kullanılır. İş görüşmelerinde mavi giymek kararlılık anlamına gelir. Resmiyeti çağrıştırdığı için resmi kurumların, kuruluşların amblemlerinde ve kimliklerinde tercih ettiği bir renktir. En çok tercih edilen kıyafetlerden olan blue jeanler sınıf ve statü kaygısı oluşmadan toplumdaki tüm bireylerin gündelik hayatta giyebileceğini gösterir. Mavi renk özellikle çalışma odalarında ön plana çıkar, kan basıncını düşürerek kişilerin gevşemesine yardımcı olur, böylece daha verimli ve yaratıcı bir alan oluşturur. Oturma odası ve mutfak gibi alanlarda tercih edilmesinden kaçınılmalıdır. 3. SARI Sarı, bilinen en parlak renktir ve güneşi temsil eder. İnsanlara mutluluk, canlılık ve heyecan hissi verir. Bu yüzden güneşli iklimlerin insanları daha sıcakkanlı ve iyimserdir. Kırmızı gibi dikkat çekici renkler arasındadır Bu özelliğinden dolayı taksiler sarı renktedir. Sarının soluk tonu ise, mesela sarı çiçekler; hazanın, yani hüznün ifadesidir. Defter sayfası ve bilgisayar ekranında gözü yoran bir renktir. Sinirli ve gergin bir yapıya sahipseniz sarının mutluluk veren etkisinden faydalanabilirsiniz. Gözü yoran bir renk olduğu için fazlası bıkkınlık hissi yaratabilmektedir, küçük alanlar için idealdir fakat ortamların büyük çoğunluğunda yoğun olarak kullanılması tavsiye edilmez.

4. YEŞİL Yeşil renk doğayı çağrıştırır, doğanın ve huzurun rengidir. Barışı temsil eder, bolluk ve bereketi simgeler. Güven verir, dolayısıyla bankaların logolarında tercih ettikleri bir renktir. Doğu kültüründe ise İslam’ı temsil eder. Hastanelerde hastaların rahatlaması için kullanılır. Evin giriş bölümü ve mutfak için en uygun renklerden bir tanesidir. Sosyalizme ters düşen bir kavram olmasına karşın yeşil renk parka simgesel olarak sol ideolojinin vazgeçilmezi olarak popülerlik kazanmıştır. 5. TURUNCU Yaşama sevincinin ve eğlencenin sembolüdür. Dışa dönüklüğü simgeler. Sıcak bir renktir. Rengin, cesur ve maceracı, kendinden emin, gülmeyi ve güldürmeyi seven bir karakteri vardır. İnsanları kendisine çeken renk, iletişimin de rengi olarak tanımlanır. Kişilerde daha pozitif ve sosyal olma duygusunu arttırır. Turuncuyu kıyafetlerinde tercih eden kişiler dışa dönük ve sosyal olmalarıyla dikkat çekerler. Aynı zamanda, güven ve sıcaklık veren bu renk, çocuk ve oyun odaları, spor odası, mutfak ve koridorlar için uygundur.  6. PEMBE Neşe, güven ve rahatlığı ifade eder. Kırılganlığı ve hassasiyeti çağrıştırır, bu yüzden toplumda pembe renkli kıyafet giyen birine karşı bir sempati uyanabilir. Pembe, sıklıkla masumiyeti çağrıştırır, aynı zamanda romantik ve narin bir renktir. Araştırmalar pembe rengin insanları sakinleştirdiğini ve kalpleri yumuşattığını ifade etmektedir. Bir hapishanedeki duvarların pembeye boyanmasıyla mahkumlardaki agresif davranışların kaybolduğu gözlemlenmiştir. Pembe rengi seven insanlar biraz ürkektirler fakat çekingenliklerini belli etmezler.

7. MOR Mor, asaletin ve itibarın rengidir. Lüks hayat, zenginlik ve zarafeti simgeler. Kraliyet rengi olarak bilinmektedir; çok uzun yıllar bu rengi sadece krallar, din adamları ve aristokratlar kullanabilmiştir. Mor, bir gösteren olarak kadını simgelediği için aynı zamanda toplumdaki kadın ile ilgili kurum ve kuruluşlar da logolarında bu rengi kullanmaktadırlar. Örneğin; Feminizm hareketi, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı vs. Tabii 8:10 Vapuru’nu da burada anmadan geçmeyelim. Dijital dergimizin logosu da bildiğiniz üzere mor renkte. Mor rengi seven insanlar genellikle, ruhsal dünyası ön planda olan, kişilerdir. Duyarlılıkları fazla olduğu için sanat dallarında başarılı olma ihtimalleri daha fazladır. Bazı insanlar mor rengi gösterişli havasından dolayı dekorasyonda tercih ederler. Morun açık tonları ilham verici ve sakinleştirici etkisiyle çalışma odalarında tercih edilebilir.

8. SİYAH Siyah genellikle gücün ve otoritenin simgesi olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda siyah aristokrasinin ve resmiyetin de simgesidir. Cehennemin simgesel göstereni olan siyah, masallardaki mitlerle beraber kötülüğü ve şeytani duyguları da çağrıştırmaktadır. Bunlarla birlikte siyah, resmi, ciddi, sert, keskin, asi bir tavır da koymaktadır. Ölümü çağrıştıran siyah cenazelerde, matem günlerinde, anma törenlerinde yas sembolü olarak kullanılmakta ve giyimlerde tercih edilmektedir. Ölüm olduğu kadar asaleti ve zarafeti de çağrıştıran bir renktir. 9. BEYAZ Saflığı, temizliği ve masumiyeti simgeler. Pek çok kültürde gelinler beyaz giyer. Temizliği simgelediği için doktorlar ve hemşireler steril görünmek için beyaz giyerler. Beyaz ışığı yansıtır ve ortamı serinletir, yaz ayında beyaz renk kıyafetlerin tercih edilme sebebi budur. Güven duygusu veren beyaz, hangi renkle kullanılırsa kullanılsın uyum sağlar. Beyaz rengi seven insanlar genellikle, temizliği, aydınlığı ve düşünmeyi seven, hayal dünyası geniş, soğukkanlı ve uzlaşmacı kişilerdir. Beyaz renk giyenler tutarlı ve saf olarak algılanırlar. Giyimde beyaz rengi seven/seçen insanlar çoğunlukla soğukkanlı ve uzlaşımcı tiplerdir. Beyazın da tıpkı siyah renkteki masal miti gibi anlamı vardır, siyah kötülükse zıttı kabul edilen beyaz da bir o kadar iyi, güzel, iyilik ile temsil edilir. Türk giysi kültüründe doğumda (zıbın, tulum vb) ve ölümde (kefen) bireylerin beyaz kullanımının sebebinin de temizliği ve masumiyeti ifade etmesinden kaynaklı olduğu söylenebilir.

127 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page