Swot Analizi Nedir?
Swot Analizi, hedeflerimize giden yolda başarıya ulaşmak için yapmamız gerekenleri daha iyi görmemizi sağlayan bir tekniktir.
Güçlü ve zayıf yönlerimizi anlamamıza; yani konuyla ilgili sahip olduğumuz artıları ve eksileri değerlendirmemize, avantajların fırsatlarını dezavantajların tehditlerini fark etmemize yardımcı olan stratejik bir tekniktir. Bir benzetmede bulunacak olursak oldukça dürüst bir yol arkadaşı diyebiliriz.
Yöntem 1960’larda Harvard Üniversitesi’nin profesörleri olan Learned, Christensen, Adrews ve Guth tarafından geliştirilmiştir.
Dört aşamadan oluşmaktadır. Aşamaların İngilizcesinin baş harfleri tekniğe adını vermiştir
(S)
Strengths (Güçlü Yönler): Konuyla ilgili olarak; Kendinizin,projenizin,işinizin veya şirketinizin güçlü olduğu yanlar neler?
Kuvvetli olduğunuz yanları bulmak için, başkalarının sahip olmadığı ne gibi avantajlara sahip olduğunuzu ( Yetenekleriniz, eğitimleriniz ve becerileriniz) gözden geçirin. Başarılı olduğunuz, severek yaptığınız işleri ve size faydası dokunacağını düşündüğünüz imkanlarınızı değerlendirin.
(W)
Weaknesses (Zayıf Yönler): Güçsüz olduğunuz yanlar neler?
Başarısız olduğunuz , çevrenize göre daha zayıf kaldığınız,eksik hissettiğiniz veya yapmaktan kaçtığınız işleri değerlendirin.
(O)
Opportunities (Fırsatlar): Hedefiniz için hangi olanaklar mevcut?
Sektörünüzün gelişip gelişmediğini, yardım alabileceğiniz insan ve kurumlarla bağlantınızın olup olmadığını, teknolojiden ne ölçüde yararlandığınızı, yani işinizi kolaylaştıracak dış etkenleri değerlendirin.
(T)
Threats (Tehditler): Gelecekte sizi nasıl tehlikeler bekliyor?
Zayıf yönleriniz dolayısıyla oluşan tehditleri, finansal sorunlarınızı, yetersiz eğitim,beceri ve yeteneklerinizi, mevcut ve potansiyel rakiplerinizin kimler olduğunu ve ne işler yaptıklarını bilin ve değerlendirin.
İç Etkenler
Güçlü ve Zayıf Yönler:
Unsurları ele alırken dürüst olmanız en önemli noktalardan biridir. Teknik, sizin geleceğinizle ve işlerinizle ilgili olacaktır. Sonuçta kendi yararınıza yapıyorsunuz ve en yüksek verimi almak için de gerçekçi olmalısınız.Öz eleştirinizde ve becerilerinizi ifade ederken de ölçülü olmak önemlidir. Kendinizi öven veya mütevaziye kaçan cevaplar yerine tarafsız ve objektif bir yaklaşım sergilemelisiniz. Eğer zayıf yönlerinizi ortaya koymazsanız onları gideremezsiniz ve güçlü yönlerinizde de durum aynı şekilde olursa başarabildiğiniz işlerin farkında olmazsınız.
Kişinin kendisiyle veya yaptığı işle ilgili zayıf yönlerini ortaya koyması ve onları benimsemesi oldukça güçtür. Ama bunları benimsemediğiniz zaman, kötü gidişata dur diyemeyeceğinizi de bilmelisiniz. Bu sorulara da dürüst cevaplar verdiğiniz zaman iç faktörleri değerlendirmiş olacaksınız.
Dış Etkenler
Tehditleri ve Fırsatlar
Fırsatları ortaya koyarken bir miktar araştırmaya ihtiyacınız olacaktır.Bu nedenle konuyla ilgili konferanslara katılabilir hatta çeşitli eğitimler alabilirsiniz. Örneğin, gelişmekte olan bir dil eğitimi, işinizle ilgili fayda sağlayacak programların eğitimleri vb.
Eğer tehditleri belirler ve iyi tanırsanız önleminizi bugünden alıp planlarınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.
Kendi Swot’unuzu yapın!
Sizi etkileyen iç ve dış etkenler hakkında bir fikre sahip olduğunuza göre artık kendi SWOT analizinize başlayabilirsiniz. Öncelikle analizi basit tutun, süslü cümlelerden kaçının. Neticede bu kısa, öz ve net bir gereklilikler listesi olacak.
Konunun tam pekişmesi için birkaç örnek Swot analizlerini inceleyip kendimizinkini oluşturmaya geçelim.
Futbol konusunda birçok mecrada yazarlık yapmış olan Tuğrul Akşar’ın 2003 yılında NTVMSNBC için kaleme aldığı Galatasaray SWOT analizinin bir kısmını bir tabloya dönüştürecek olursak:
Bir örnek de kişisel bir Swot Analiz’inden verelim:
Şimdi kendimize doğru soruları sorarak kendi Swot Analiz’imizi oluşturabiliriz.
Gerçekten çok başarılı ve bilgi verici bir yazı olmuş teşekkür ederim
Çok faydalı bir içerik olmuş kısa ve öz bir şekilde anlatılmak istenen aktarılmış, başarılı bir içerik olmuş tebriklerr
İçeriği, uzunluğu, anlatım şekli çok iyi ve açıklayıcı, sıkmadan bitti. Teşekkürler :)