top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıELÄ°F KURU

Tarih Okuyanların Edinmesi Gereken 5 Kitap!



Tarih bölümünde okuyanlara yahut tarihi çok sevip ilgi duyanlara minik bir öneri listesi oluşturduk. Bu yazıda, Tarih bölümü okurken bilinen ancak derinliği ve içini bilmediğimiz, birçok sosyal mecra ve aynı zamanda eğitim gördüğümüz okullardan aşina olduğumuz konuları ele alan, incelemesi ve okuması keyifli kitaplar olacak. Bu önerilerin size ve bilgilerinize fayda sağlayacağını düşünüyoruz. O halde başlayalım.

1.Kök Tengri’nin Çocukları- Ahmet Taşağıl

Türklerin oluşumundan bu yana kurdukları devletler, yaptıkları savaşlar, mensup oldukları dinler hakkında bilgi veren oldukça keyifli ve elden düşmeyecek bir kitap.

Dönemin devletlerinin ekonomik hayatları, sosyal yaşantıları hakkında bilgi veriyor. Tarih boyunca yaşamış Türk milletinin nelerle mücadele edip nasıl bu zamanlara geldiğini aktarıyor.

2.Dîvân-ü Lugâti’t-Türk- Kaşgarlı Mahmud

Bakıldığında bir edebiyat bölümünün işine yarayacak bir kitap gibi görünen bu kitap, tarih boyunca birçok devletin dilinden kelimeler, sözcükler bulmamıza yarayan devasa bir sözlük. Eski dönemin en geniş kapsamlı olan bu sözlüğü; Türkçe, Arapça gibi birçok dili içinde barındırıyor. Genel anlamda hepimizin aşina olup adını bildiği bu kitap eminim ki kelime haznemize birçok takviye yapmamız konusunda yardımcı olacak. Unutmayın ki tarih, dil bilerek fayda sağlayıp gelişebileceğimiz bir alandır.

3.Orhun Abideleri- Muharrem Ergin

İsmi çok tanıdık ve bilinen bir eser. Okudukça yeni bilgiler öğrenilebilecek, dönemin inanış ve anlayışı hakkında bilgilerinize katkı sağlayacak bir kitap.

İnanışı ve saygıyı, dönemin devletlerinin, olaylarının hakkında bilgi sahibi olabileceğimiz bir kitap.

4.Türk Mitolojisi-Bahaeddin Ögel (2cilt)

2 ciltten oluşan bu kitap, ilk defa duyacağımız destanları, kahramanları içinde bulunduran bir eser. Destanlardaki inanışı, kahramanlıkları, nelerin hangi anlamlara geldiğini duyunca çok şaşırarak okuyup oldukça keyif alacağınız bir kitap. Zamanında nelere saygı duyulduğunu, nelerden örnek alındığını, neler için savaşıldığını, dönemin tanrısına duyulan saygıyı, sevgiyi verilen mücadeleleri anlatan önemli bir kitap.

5.Mustafa Kemal Atatürk-İlber Ortaylı

Tarihe önderlik etmiş, birçok yenilikler getirmiş, birçok düzen kurmuş ulu önderimiz, cumhuriyetin kurucusu olan Atatürk’ümüz hakkında, doğumundan ölümüne dek yaptığı konuşmaları, açıklamaları, düşüncelerini anlatan, öğrenim hayatı hakkında bilgi veren, aynı zamanda birçok fotoğraf desteğiyle okumamıza keyif katacak bir kitap.

Tabii ki tarih bölümüyle ilgili birçok kitap, birçok makale ve birçok eser bulunmakta. Bizim size önerdiğimiz 5 kitapta, aşina olunan ancak derinliği bilinmeyen, genel geçer herkesin bilgi sahibi olduğu fakat ince ayrıntılarla ele almadığı kitapları sıraladık. Bunlara ek olarak önereceğimiz diğer kitaplar:

  • Nutuk

  • Halil Ä°nalcık-Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu

  • Cengiz Han- Jack Weatherfors

  • Osman Turan- Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi

  • Türklerin Serüveni- Cansu Canan Özgen

Umarım yazımızı keyifle okumuşsunuzdur. Elimizden geldiğince size yardımcı olmaya çalıştık. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

116 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page