top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıSüeda Olgun

TATİLİ FIRSATA ÇEVİRMEK: 21 Günde Yapılabilecek Şeyler

Ülke gündemimiz dolayısıyla ve alınan Koronavirüs önlemleriyle beraber ilk ve ortaokullarda iki, yükseköğretim kurumlarında üç haftalık bir tatil sürecine 16 Mart Pazartesi itibariyle girmiş bulunmaktayız. Siz sevgili okurlarımızı sağlık tedbirlerini almanız, bu üç haftalık süreyi olabildiğince sağlıklı bir şekilde evlerinizde geçirmeniz ve dışarıya çıkma sürenizi minimuma indirmek konusunda bilgilendirmiş olmak isteriz. Peki, bu üç haftalık süre boyunca evlerimizde sıkılmayacak mıyız, ne yapacağız, vaktimizi nasıl ve nelerle değerlendireceğiz diye endişeye kapıldığınızı duyar gibiyiz. İşte bu yazımız tam da bunun için hazırlandı! Gelin yirmi bir günde neler yapılır hep birlikte görelim; 1. İzlemeye vakit bulamadığınız film ve dizileri izleyin. Hep okuldan, sınavlardan veya işten izlemeye vakit bulamadığın; ‘’ah bir boş günüm, tatilim olsa da rahat rahat izlesem!’’ dediğin günler geride kaldı. Şimdi önünde tam üç haftalık bir süre var yani izlemek istediğin tüm filmleri ve dizileri izlemek için mükemmel bir fırsat bu. Yalnız gün içinde gereğinden fazla hareketsiz kalmanın vücut için zararlı olduğunu da hatırlatmamızda fayda var, film izleyelim derken sağlığımıza da zarar vermeyelim, hareket etmeye de önem gösterelim. Öneriler: Esaretin Bedeli, 7.Koğuştaki Mucize, Lion, Marriage Story, Human (Belgesel), Atiye (Dizi), Perfume (Dizi)


2. Okumak istediğiniz kitapları okuyun. Kitap okumak da film izlemek gibi yoğunluktan vakit ayıramadığımız faaliyetlerden bir tanesi. Okumak istediğin birçok kitap olabilir ve zaman bulamamış olabilirsin. Bu üç hafta içerisinde yoğunluktan yarım bıraktığın o kitabı bitir, sürekli elinin gittiği ama kalınlığı yüzünden vazgeçtiğin o kitabı raftan indirmenin tam zamanı! Kendini denemek için bir kitap okuma maratonu bile düzenleyebilirsin. (örn. 10 günde 1000 sayfa) Öneriler: Suç ve Ceza, Oblomov, Olağanüstü Bir Gece, Veronika Ölmek İstiyor, İnsan Olmak


3. Yapmakta zorlandığınız bir dersi çalışın. Okulların tatile girdiği bu kadar uzun bir süre içerisinde elbette ders çalışmadan olmaz! Bu süreç okulda gördüğün derslerin tekrarını yapmak için bulunmaz bir fırsat. Kendine yapmakta zorlandığın, başarısız olduğun ve zor saydığın bir ders ve konu belirle. Bu üç haftalık süre içerisinde dersi konu başlıklarına ayır ve küçük adımlarla çalışmalarına devam et. Gerekirse notlar çıkar, internetten videolar izle, test çöz. Çok zor sandığın veya vakit ayırmadığın o konuyu aslında gözünde büyüttüğünün farkına varacaksın.


4. Bir alışkanlık edinin. Çok uzun süredir alışkanlık haline getirmek istediğiniz ama okul ve iş tempoları yüzünden bir türlü düzene sokamadığınız o şeyler var ya, şimdi kalıcı hale getirmenin tam zamanı. Çünkü bir davranışı alışkanlık haline getirmek için gerekli olan süre tam 21 gün! Mesela su içmeyi sürekli unutuyor musun, her gün düzenli kitap okumak mı istiyorsun, ya da spora mı başlayacaksın…hemen başla ve her gün düzenli olarak yapmaya gayret et. Bu üç haftada pek çok şeyin düzene gireceğinden emin olabilirsin.


5. Ailecek etkinlikler planlayın. Önünüzde sevdiklerinizle daha çok vakit geçirebileceğiniz günler var. Bu süre boyunca odanıza çekilip bireysel takılmaktansa hep birlikte bir şeyler yapın. Ailecek keyifli vakit geçirebileceğiniz etkinlikler planlayın; örneğin ailecek kitap okuma zamanları planlayın, size okudukları kitapların özetini anlatmasını isteyin. Mesela yapboz yapabilirsiniz, hep beraber tabu oynayabilirsiniz, tombala oynayabilirsiniz. Eğlenceli zamanlar geçirin, dans edin, şarkı söyleyin ve rahatlayın.


6. Yoga ve Meditasyona başlayın. Nasıl olsa tatil diyerek uyku düzeninizi bozmamanızı öneririz. Sağlıklı ve zinde bir vücut için sabahları erken kalkarak yoga ve meditasyon yapabilirsiniz. Yoganın hem psikolojinize hem de mental sağlığınıza oldukça yararlı olduğu bir gerçek. Uygulama Önerileri: Meditopia, MindFocus, Yoga Workout, Daily Yoga


7. Egzersiz ve spor yapın. Dışarıya çıkmak sağlığımızı olumsuz etkileyecekse eğer, içeride olduğumuz süre boyunca hareketsiz kalmanın da vücudumuz için epey zararları olduğunu söyleyebiliriz. Bu tatil süreci hep başlamayı ertelediğin spor için bir vesile olabilir. İyi de evde nasıl spor yapılır diye soracak olursan eğer, senin için harika egzersiz uygulaması önerilerimiz var! Bunlardan en başarılısı da Nike Training Club! Diğer Öneriler: Pumatrac, Nike Training Club, Jefit


8. Online eğitimlere katılın. Hangi bölümü okuyor olursan ol, hatta öğrenci bile olmayabilirsin…kendini geliştirmenin ve yenilemenin yaşı yoktur. Akademik değil kişisel gelişimine önem veriyor da olabilirsin. Bu tavsiyemiz tam sana göre! İnternet üzerinden üyelikle beraber ücretsiz eğitimler veren ve sertifika sahibi olabileceğin pek çok site var. Okuduğun bölüm ne ise, ilgi alanın ve merak ettiklerin ne ise o yönde eğitimler al…aldığın eğitimin sertifikasına belirli bir ücret karşılığında sahip ol ve CV’ni doldur, senden mutlusu yok! Öğrenmenin ve gelişmenin hazzını yaşa. Örnek eğitimler; İçerik Editörlüğü, Photoshop, İngilizce, Fotoğrafçılık, Stres Yönetimi, Tıbbi Sekreterlik vs... Site Önerileri: İstanbul İşletme Enstitüsü, Global Enstitü, Udemy, Campus Online, Akademi Dünya Sekiz On Vapuru ailesi olarak; sevdiklerinizle vakit geçirdiğiniz, bol bol kitap okuduğunuz, yeni dizi ve filmlerle ufkunuzu genişlettiğiniz, kendinize dikkat ettiğiniz, dinlendiğiniz, rahatladığınız, sağlıklı ve huzurlu tatiller dileriz!

227 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page