top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıFirdevs Demirel

Teknoloji Devrimi ve Getirileri



DÖNÜŞEN DÜNYA:

Değişim ve dönüşüm şüphesiz ki insanlık tarihinin başlangıcından bu yana devam etmektedir. Bu değişim ve dönüşüme bakacak olursak ilk olarak avcı-toplayıcı olan insanoğlu tarımla birlikte ilk büyük değişimini yapıp yerleşik hayata geçmiştir. Fabrikaların kurulmasıyla yani Sanayi devriminin başlamasıyla ikinci büyük değişimini yaşar ve şehirler kurmaya başlar. Her değişim ve dönüşüm beraberinde kaos ve karmaşıklık getirir. Bu kaos ve karmaşıklık insanı eğitir, geliştirir ve dönüştürür. 2.Dünya Savaşı’ndan sonra temel bilimsel çalışmalar hız kazanmış; elektronik anlamda bu dönemde gelişen dünya yine bu dönemlerde bilgisayarın icat edilmesiyle yepyeni ve belki de en büyük devrimini yapmıştır. Teknoloji Devrimi dünyanın hızla gelişen ve üstüne gelecek bir devrimin görünmediği çok önemli bir devirdir. Teknolojinin hayatımıza girmesi ve evlerimizde yer etmesi uzun zaman gibi görünsede şu an en hızlı gelişmekte ve bizi de o gelişmenin içine alan, hızla adapte eden teknoloji, insanlığa çok büyük katkılar sağlamıştır şüphesiz. Hastalık tedavilerinde,iletişimde,internetin keşfiyle birlikte kolaylaşan işlerde ve daha nicesinde çok büyük gelişmeler meydana gelmiştir.

GELÄ°ÅžEN TEKNOLOJÄ°:

Günümüzde gelişerek ilerleyen teknoloji; dünyayla hızla kurulan iletişimle birlikte küreselleşmenin etkisi altına giren toplumları doğurmayı başlamıştır. Bugünümüze baktığımız zaman dünyanın herhangi bir yerinde olan olay sosyal ağlar sayesinde bize kadar ulaşıyor ve yayılıyor. Dünyanın bir ucunda başlayan akımlar, olaylar, savaşlar, göçler ve daha birçoğu bir tıkla ulaşabileceğimiz bir kara kutuya bağlı bir şekilde. Geçmişe baktığımız vakit iletişim biçimlerindeki bölünme, eskiden olduğu kadar çarpıcı değildir. Televizyon, radyo, gazete ve telefon teknolojilerin ilerlemelerin ve internetin hızla yayılmasının bir sonucu olarak büyük dönüşümler yaşamıştır. Gazeteler onlıne okunabilmekte, cep telefonu kullanımı çokça yaygınlaşmakta, uydu yayımı hizmetleri izleyicilere sınırsız seçenekler sunmakta; yani kullanım ve form bakımından teknolojide de çok büyük değişimler meydana gelmiştir ve gelmektedir. Tabii ki bu teknoloji devriminin en önemli ayağı internettir şüphesiz. Bugün milyonlarca insan internet kullanıyor. Binlerce görsel ve işitsel mesajlar alıyor. Bu, günümüzde her yaştan insana ulaşıyor ve sosyalleşmenin çok önemli bir ayağını oluşturuyor. Bu açıdan baktığımız zaman yanlış bir mesajın binlerce insana ulaşıp yayılmasını düşünürsek büyük bir kaosun çıkmasını görmemiz çok zor olmasa gerek. Sadece yanlış bir mesajın değil aynı zamanda yanlış kullanımında binlerce kötülük getirdiğini söylemek ve görmek gerekli. Bu konuda yapmamız gereken en önemli şeylerden biri bilinçli ebeveynler olarak bilinçli ve farkındalık sahibi çocuklar yetiştirmek olacaktır.

KÜÇÜK DÜNYA, BÜYÜK TEKNOLOJİ:

Teknoloji Devrimi’nin getirilerine bakacak olursak bütün yaşanan bu gelişmeler insanı iyi etkileyen, yardımcı olan, insana ulaşan ve diğer taraftan ise kötü kullanımın yayılarak ilerlemekte olduğunu görmekteyiz. Sonu olmayan bu devrim üstüne katarak ve dönüşerek devam ediyor. Bundan bilmem kaç yıl sonra gazete ve televizyon yeni biçim ve formlarıyla karşımıza çıkacak ve bugünümüz ile geleceğimiz arasındaki büyük kıyaslamalar artarak devam edecektir.Siz şu an bu yazıyı okurken, dünya hem güneşin hem de gelişen teknolojinin etrafında saatte bilmem kaç kilometre hızla dönmeye devam ediyor…

273 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page