top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıMerve LuÅŸ

Tercih Yapacaklara Tavsiyeler

Güncelleme tarihi: 24 Tem 2019




Tercih günleri başladı! Üniversite tercihi, geleceğiniz için önemli adımlardan belki de en zoru. Üniversiteler arasından kendinize ve sıralamanıza uygun seçim yapmak oldukça zor bir hale geldi. Biz de bu yazıda, tercih sürecinizde dikkat etmeniz gereken ayrıntılara değindik.


Hayallerinize ve Hedeflerinize Kulak Verin

Tercih yapmaya başlamadan önce ilgi alanlarınızı, hayallerinizi ve hedeflerinizi gözden geçirerek hangi alanda var olmak istediğinizi, kendinizi hangi meslek grubunda görmek istediğinizi belirlemeniz oldukça önemli. Bir dersi çok seviyor olmanız o mesleği yapabileceğiniz anlamına gelmez. O yüzden etraflıca düşünmeniz gerekiyor.


Kendi Kararlarınızı Almalısınız

Tercih döneminde aileniz ve çevrenizdekilerden tavsiyeler almanız gayet normal fakat sizin istek ve hayallerinizin önüne geçmelerine, sizi yanlış yönlendirmelerine izin vermemelisiniz. Unutmayın, bu bölümde siz okuyacaksınız. En son kararı kendiniz vermelisiniz. Böylece, senelerinizi istemediğiniz yerde geçirmek durumunda da kalmamış olacaksınız.


Bir Hata: Başarı Sıralamasına Bakmamak

Puanınızla kesinlikle tercih yapmamalısınız. Çünkü, puan ile yapılan tercihlerin yanılma payı oldukça yüksek. Bu yüzden başarı sıralamasına göre yapılan tercihler daha sağlıklıdır ve olması gereken de budur. Sıralama ile tercih yaparken istediğiniz bölüme sıralamanız uzak bile olsa en başlara yazmalısınız. Ortalara doğru sıralamanıza daha yakın, sonlara doğru da sıralamanız çevresinde yazabilirsiniz


Tercih Günleri!

Tercih günlerine katılmanız okul hakkında bilgi almanızı sağlar. Dilerseniz, seçmeyi düşündüğünüz bölümün uzmanlarıyla görüşebilirsiniz. Bu, size üniversite seçeneklerini azaltmanızda yardımcı olacaktır. Ayrıca, kampüsü gezebilir, okuyacağınız bölümün olanaklarını da kendi gözünüzle görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Eğer farklı bir şehirde üniversite yazmayı düşünüyorsanız internetten ya da telefondan bölüm hakkında kapsamlı bilgi alabilirsiniz.


Tercih kodlarına dikkat edin!

Gözünüzden kaçıracağınız tek bir hata sizi kilometrelerce uzağa götürebilir. Bir bakmışsınız farklı bir şehirde farklı bir bölümü kazanmışsınız.


Mezuna Kalmayı Düşünüyorsanız Tercih Yapmayın!

Bu yıl bir lisans programına yerleştirildiğiniz anda gitmeseniz bile okul başarı puanınızın yarısı seneye kesilir. Puanınızın düşmesi yalnızca bir yıl için geçerlidir. Örneğin, bu yıl kazanıp gitmediniz. Bu, sizin gelecek yıl gireceğiniz sınavı etkiler ve sonraki yıla bir etkisi olmaz. Puan kesintisi durumunda diploma notunuz yarıya indirilerek hesaplanır.


Yatay Geçiş

Ortalama ile yatay geçiş bölümleri açılsa bile kontenjanları çok sınırlı oluyor. Ortalamayı tuttursanız bile geçiş yapacağınız yer ile derslerinizin uyumlu olması gerekir. Bu sebeplerden dolayı yatay geçişe güvenerek tercih yapmamalısınız.


Hepinize tercih sürecinizde kolaylıklar diliyoruz. Hoşça kalın!

68 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page