top of page
  • yasemintitiz24

MÜZE REHBERİ: İSTANBUL

Geçmişten günümüze kadar insanlar eşyaların ruhları olduğuna dair bir inanca sahip olmuşlardır. Her ne kadar eşya ve ruh kavramı sıklıkla yan yana getirilse de, insanların eşyaları kendi ruhlarından bir parça ile sarıp sarmaladıkları bilinen bir gerçek. Bu sebepledir ki her nesnede bir anlam arayıp sahibinin derinlere bıraktığı anlamı bulup çıkarmaya çalışıyoruz. Müzeler bunun için bize çeşitli olanaklar sağlayan bir geçmişe, o ana dönüş vagonudur. Her müze ayrı bir istasyonda bırakır bizi. O şehri gezmekse sadece bizim elimizde. İyi okumalar ve iyi yolculuklar dileriz…

1- İstanbul Modern Müzesi

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş müzesi olan İstanbul Modern, geçici yeri olan Beyoğlu’nda bulunan tarihi binada fotoğraf ve koleksiyon sergisiyle sanatseverleri ağırlarken manzarasıyla da bir hayli etkiliyor. Ziyaretçilerine süreli ve sürekli sergi alanı, kütüphane, eğitim alanı, sinema, mağaza ve kafesiyle eksiksiz hizmet verirken yaz tatilinde çocukları unutmuyor ve sanat atölyeleri ile gelişimlerini destekliyor. Müzeyi ziyaret edince evrenin başka bir köşesinde olduğunuzu hissedecek ve bu hissiyatı çok seveceksiniz.

İstanbul Modern Müzesi Ziyaret Bilgileri

Ulaşım: Buraya tramvay, otobüs, vapur, metro veya tren ile gelebilirsiniz.Tophane ya da Şişhane duraklarından müzeye ulaşmanız mümkün.

Ziyaret gün ve saatleri: Salı ve Pazar: 10.00-18.00 Perşembe: 10.00-20.00 arasında ziyaret edilebilir. Müze,Pazartesi günleri ziyarete kapalı.

Giriş ücretleri: Tam:32 tl İndirimli: (öğrenciler, öğretmenler, emekli ve 65 yaş üstündekiler)18 tl

Perşembe günleri Türkiye`de ikamet eden ziyaretçilere ücretsizdir.

2- İstanbul Fotoğraf Müzesi

Koleksiyoncu, geçmişin değerleriyle uğraşır, toplar, düzenler, değerlendirir, yayınlar yayınlatır. İşlevi budur. Yani toplamak, biriktirmek, korumak üzerine bir tutku diyerek koleksiyon kültürünü tanımlamaya başlar Çetin Nuhoğlu. İstanbul Fotoğraf Müzesi; koleksiyonları, sergileri, yayınları, fotoğraf arşivi kütüphanesi, etkinlikleri ve Türk fotoğraf sanatının gelişmesine yönelik proje ve eğitimleriyle meraklıları tarafından incelenmeyi bekliyor. Koridorlarının duvarlarında bulunan tarih şeridi ile 1800 yıllardan başlayarak meydana gelmiş önemli olayları fotoğraflar ve kısa bilgilerle bizlere aktarıyor. Ziyaret etmeden geçmeyin ve fotoğrafçılığı tanımaya hazır olun.

Fotoğraf Müzesi Ziyaret Bilgileri

Ulaşım: Sultanahmet meydanına yaklaşık on dakikalık yürüme mesafesinde olan Kadırga Parkında bulunuyor. En yakın otobüs durağı ise Eminönü`nde. Beyazıt-Kapalı Çarşı tramvay durağında inerek 5 dakika yürüyüş ile kadırgaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ziyaret gün ve saatleri: Pazartesi günü kapalı olan müze, diğer günler saat 10.00 ve 18.00 arasında hizmet veriyor.

Giriş ücretleri: İndirimli bilet:1 tl. Tam bilet:3 tl

3- Aşiyan Müzesi

“...Geçerdim basıp birtakım izlere; Eğildim biraz dikkat ettim yere! O izler benim, hep benim izlerimdi.”

Alıntı, Tevfik Fikret’in okula giderken ayak izlerine bakarak yazdığı “İzler” adlı alegorik sonenin son üçlüğüdür. Tevfik Fikret`in hayat izlerine tanıklık edeceğimiz “Aşiyan” Farsça’da ‘Yuva’ anlamına geliyor. Ünlü Türk şairinin -yuvasını- gezerken zamanın 1905’ deki halini soluyarak adımlarımızı atıyor ve Tevfik Fikret’i ev haliyle hayal ederek devam ediyoruz.

Aşiyan Müzesi Ziyaret Bilgileri

Müzeye giriş ücretsizdir.

Ziyaret gün ve saatleri: Pazartesi günleri hariç diğer günler 09.00 -16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Ulaşım: tramvayın Kabataş durağında inerek otobüs duraklarından Aşiyan’a giden otobüslere binerek müzeye ulaşabilirsiniz.

4- İstanbul Arkeoloji Müzesi

Bünyesinde 1 milyonu aşkın eser bulunduran müze kompleksi tarih boyunca etkileşimde bulunduğumuz medeniyetlerin geçmişine de ışık tutuyor. Helen Uygarlığı’ndan Osmanlı`ya kadar yaşanmış dönemlerin tanıkları olan nesneler bulunmakta. Kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılan İskender, Ağlayan kadınlar ve Tabnit Lahitleri; Ana Müze Binası içerisinde tüm ihtişamıyla sergilenilerek tarihe meraklı gözler tarafından incelenmeyi bekliyor.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Ziyaret Bilgileri

Ulaşım: Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanabilir veya otobüs ile Eminönüne gelip kısa bir yürüyüşle müzeye ulaşabilirsiniz.

Ücret: Kişi başı 20 tl olup 18 yaş altı ve 65 yaş üzeri vatandaşlardan ücret alınmıyor.

Ziyaret gün ve saatleri: Pazartesi günleri kapalı olan müze, diğer günler 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

5- Masumiyet Müzesi

Masumiyet Müzesi: ‘... Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum.’ cümlesi ile başlayıp, ‘...Herkes bilsin çok mutlu bir hayat yaşadım.’’ cümlesi ile biten bir Orhan Pamuk romanıdır. Bizleri de bu mutlu anlarla başlayan inişli çıkışlı bir hayat hikayesinin etrafını çevreleyen eşyalarla bir araya getirecek bir müze var karşımızda. Kahramanın içtiği 4 bin 213 sigara izmaritinden tutunda masada birbirlerine uzattığı tuzluğa kadar romanın her aşaması büyük bir yaşanmışlık olgusuyla karşımıza çıkıyor. Müze 20.yy’ın ikinci yarısında İstanbul yaşantısını yansıtan panoramik bir özelliğe de sahip olduğu için müzeyi gezmek için kitabı okumuş olmak şart değil. Fakat yine de kitabı okuyup gelmenin hissiyatı başka olacağı için kitabı okumanızı tavsiye ederiz.

Masumiyet Müzesi Ziyaret Bilgileri

Ulaşım: İstiklal Caddesi ve Tophane arasındaki bölgede bulunan Masumiyet Müzesine tramvayla Tophane durağında gidip 8 dakikalık bir yürüyüşün ardından ulaşabilirsiniz.

Ücret: Tam: 25 tl Öğrenci:15 tl olmakla birlikte kitabın 537. sayfasındaki bileti göstererek ücretsiz girebilirsiniz.

Ziyaret gün ve Saatleri: Pazartesi günleri kapalı olan müze, Perşembe günü saat 10.00 ve 21.00 arasında, diğer günler ise 10.00 -18.00 arasında ziyarete açık oluyor.

6- Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulan , Beyoğlu Tepebaşı’nın tarihi binasında bulunan İstanbul’un güzide müzelerinden olan Pera , giriş katında kafesi ve birbirinden güzel hediyelik eşyalarıyla bizi karşılıyor. Birinci katında Anadolu’da tarih boyunca kullanılan ölçü birimleri yer alırken, tam karşısında ise tarihi çiniler yerlerini koruyorlar. İkinci katta bulunan Oryantalist Tablolar arasında en çok dikkatleri üzerine çeken Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi adlı çalışması oluyor. Diğer katındaki sürekli sergileri, film gösterimleri ve etkinlikleri ile çok defa uğramak isteyeceğiniz bir İstanbul müzesi olacağına eminiz. Pera Müzesi’nin -Yedinci Kıta- adlı 16. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yaptığının haberini vererek yazımızın sonuna doğru geliyoruz.

Pera Müzesi Ziyaret Bilgileri

Ulaşım: Taksime giden otobüsler aracılığıyla Tepebaşı durağında inerek kısa bir yürüyüşün ardından müzeye ulaşabilirsiniz.

Ücret: Tam:25 tl. İndirimli:10 tl.

Ziyaret gün ve saatleri: Pazartesi günü kapalı olan müze, Pazar günü 12.00 -18.00 diğer günler ise 10.00-19.00 arasında ziyaret edilebilir.

Genç Çarşamba kapsamında Çarşamba günleri müze ziyaretinden ve film gösterimlerinden öğrenciler ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektedirler.

Uzun Cuma kapsamında Türkiye vatandaşları Cuma günleri saat 18.00 ve 22.00 arasında ücretsiz ziyaret edebilir.


Bugün sizler için İstanbul’da bulunan müzelerin altısını seçerek müzeler hakkında genel bir bilgi vermek istedik. Yazımızda müzelerin içeriklerinden konumlarına kadar birçok bilgiye erişebilirsiniz. Müzeler hakkında yaptığımız araştırma sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen sene yapılan %50 zammın ardından bu sene tekrar yüzde 20 oranında zam yapıldığını fark ederek büyük şaşkınlık duyduk. Sosyal aktivitelere yönelik %70’i aşan bu zammın gerekçesi olarak ise sesli rehberlik hizmetinin getirdiği maliyet öne sürülmüştü. Müze veya sergi gezmenin bir lüks eylem içerisine girmeyeceğini umut ederek fiyatların daha makul seviyede olmasını diliyoruz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle...

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page