top of page
canselakdaag

Vakıf ve Devlet Üniversitesi Arasındaki Farklar



1.Eğitim Kalitesi:

Devlet Üniversitesi:

Devlet okullarında eğitim kalıplaşmış durumda. Genellikle çaba ve gelişimi öğrenciye bırakıyor. Bu durum ise öğrenciyi eğitim hayatında oldukça zorluyor. Devlet okullarındaki öğrenci sayısının fazlalığı da bir başka olumsuz nedenlerden birisi. Çünkü bu kalabalık ortam, öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişki bağını sınırlıyor. Dersler, devlet okullarında unvan ayrımı yapılmaksızın her bir unvana şans verilerek anlatılıyor. Bu durum, eğitim sıralarında oturan öğrenciye unvan fırsatı doğuruyor. Bu da öğrenciler için ileriki mesleki hayatlarında büyük bir şanstır. Devlet okullarının puanlama sisteminde sıralama kapasitesi nettir. Öğrenci parası ile değil, zamanı ile sınanıyor. Eğitim maalesef ki bunun üzerine inşa ediliyor.

Vakıf Üniversitesi:

Özel okullarda eğitim daha ayrıntılı seyir gösteriyor. Bu durum öğrenci açısından çok önemli. Özel okullarda çaba ve gelişim, öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişki ile bağlantılı sürüyor. Özel okullarda öğrenci sayısının azlığı öğrencinin kendisini daha iyi ifade etmesine, öğretmenin ise bilgilerinin öğrenciye aktarımında işini kolaylaştırmasını sağlıyor. Dersler özel okullarda genellikle işin ehli profesörlerle, en altta ise doktorlar tarafından veriliyor. Özel okulların puanlama sistemi ve kapasitesi tıpkı devlet üniversitesindeki gibi net. Fakat öğrenci zamanı ile değil, burada da öğrenci parası ile sınanıyor. Ve yine maalesef ki eğitim bunun üzerine inşa ediliyor.

2. Öğrenci Başarısı:

Devlet Üniversitesi:

Devlet üniversitelerinde öğrencinin derse katılımını gösteren yoklama durumu esnek bir yapıda. Çünkü bu durum, öğrencinin derse katılmadığını gösteriyor ve ders notlarını arkadaşından temin etmesi gibi olumsuz bir duruma sebep oluyor. Bu da öğrencinin başarısını büyük bir ölçüde etkiliyor. Eğitim kalitesinde de bahsettiğimiz gibi kalabalık sınıflarda ders görmek öğrenciler ile öğretmenler arasında belirli bir sınır çiziyor. Devlet okullarında eğitimin pekişmesi için verilen ödevler ve araştırmalar daha soyut kalıyor ve uygulamaya dökülmüyor. Bu da öğrencinin konuyu anlamamasına ve sınavlarında başarısının düşmesine neden oluyor.

Vakıf Üniversitesi:

Özel üniversitelerde ise verilen ödevler ve araştırmalar hem bireysel, hem de kurulmuş gruplar eşliğinde yapılıyor. Bundan sebeple öğrenci hem bireysel olarak konuyu daha iyi anlıyor; hem de sınavlarında büyük bir başarı sağlamasına neden oluyor. Özel üniversitelerde yoklamanın belirli bir gün sayısınca var olması öğrencinin okula sürekliliğini sağlıyor, aynı zamanda dersi dinleyerek anlaması başarısının artmasına neden oluyor.

3.Üniversite İmkanları:

Devlet Üniversitesi:

Devlet okullarının üniversite imkanı olarak eksik yanları maalesef ki var. Bu eksik yanlarından biri ise sosyal olanakların azlığı. Örneğin; Kulüpler ve kulüpler bünyesi altında bulunan sosyal sorumluluk projeleri... Evet, kulüpler sayı olarak fazla fakat etkinlik bakımından başlangıç seviyesinden ileriye götürülmüyor. Ayrıca, öğrenciler Erasmus ile başka ülkelerde eğitim görme şansına sahip oluyor.

Vakıf Üniversitesi:

Özel okullar öğrenciyi sosyal olanaklar ile okula bağlıyor ve başarılı bir strateji güdülüyor. Örneğin; sosyal sorumluluk projeleri... Bu projeleri kendi okullarında yapmakla beraber birçok okullarla da anlaşıp beraber projeler de yapılıyor. Kulüpler ise aktif olarak öğrenciye yeteneğini keşfetme imkanı sunuyor. Diğer okullarda olduğu gibi özel okullarda da Erasmus ile öğrenci birçok ülkede eğitim görme imkanı buluyor.

4. Arkadaş Ortamı:

Devlet Üniversitesi:

Devlet okullarında, okulun öğrenci sayısının fazlalığı nedeni ile, öğrenciler okullarda birbirleri ile çok az karşılaşıp görüşebiliyor. Bu durum da öğrencilerin genellikle kendi bölümlerindeki veya sınıf arkadaşları ile bir grup kurup arkadaş ilişkisini kurmasını sağlıyor. Avantajı da birçok farklı şehirden gelen insanlarla tanışmak oluyor.

Vakıf Üniversitesi:

Özel üniversite de sosyal olanakların fazlalığı, öğrenci sayısının devlete nazaran daha az olması açısından arkadaşlık ilişkilerini kurmayı daha kolay hale getiriyor. Fakat arkadaşlık ilişkileri devlette olduğu gibi özel üniversitelerde de gruplaşma şeklinde oluyor.

5.Staj ve Mezuniyet sonrası:

Devlet Üniversitesi:

Devlet okullarında var olan staj işlemi zaman açısından kısa bir zaman dilimi içerisinde yapılıyor. Mezuniyet sonrası durum ise öğrencinin kendi emek ve çabasıyla gerçekleşiyor.

Vakıf Üniversitesi:

Özel üniversite, staj ve mezuniyet sonrası gibi durumlar için birçok kurum ve şirketler ile anlaşıyor. Mezuniyet sonrası ve staj için iş bulma durumu devlet üniversitelerine nazaran daha kolaydır. Bir başka durumda özel üniversitelerin staj veya mezuniyet sonrası için bulduğu işlerin süresi devlet üniversitelerinin sunduğu zaman dilimine göre uzun sürüyor.

232 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page