top of page
  • sena sipahi

ÜNİVERSİTE TERCİHİ HAKKINDA TAVSİYELER

Üniversite tercihleri yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi bölümler ve fakülteler daha çok tercih ediliyor? Hangi üniversiteler daha çok tercih ediliyor? Geleceğin meslekleri neler? Hangi üniversitelerin sosyal imkanları daha fazla? Üniversiteler burs veriyor mu? Burs veren devlet ve vakıf üniversiteleri hangileri? Hangi üniversitelerde kuluçka merkezleri var? Mavi diploma nedir?




Kimimiz için yetişkinliğe atılan bir adım,kimimiz için hayallerimize doğru giden yolda bir araç üniversite. Globalleşen dünyada kendi alanınızda aldığınız tek bir diploma yetmiyor üstelik, yeni dünya birden çok alanda eğitim almış,kendini yenileyebilen ve geliştirebilen insanlara bakıyor. Peki üniversite tercihlerine sayılı günler kala tercih yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Bu yazımızda üniversite tercihlerini yaparken dikkat etmeniz gerekenleri derledik. Okumadan geçmeyin:)


Öncelikle 8:10 Vapuru kadın yazarlarından oluşan bir topluluk olduğundan ve şu sıralar ülke gündemimizin de konusunu kadınlarımız oluşturduğundan ilk olarak kadın öğrencilerin tercih ettikleri üniversitelere bakalım. Kadın öğrencilerin en çok tercih ettiği illerde İstanbul,İzmir,Ankara,Konya,Sakarya,Kocaeli,Bursa geliyor.

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarının 2020 raporunda öğrenci dostu üniversite şehirleri listesine göre;üniversite öğrencilerinin en yüksek memnuniyet duyduğu şehirler sırasıyla Eskişehir,Ankara,Antalya,Çanakkale,İstanbul,Edirne,Aydın ve Tekirdağ olarak sıralanıyor.

Hangi Fakülteler ve Meslekler Daha Çok Tercih Ediliyor?

Araştırmalara göre öğrencilerin en çok tercih ettikleri bölümler arasında hukuk, tıp, diş hekimliği, hemşirelik, bilgisayar mühendisliği, beslenme ve diyetetik geliyor. Peki gelecekte bizi neler bekliyor, hangi meslekler daha popüler olacak ve istihdam oranı daha yüksek olacak?

Fütüristlere göre mühendislik, sağlık, matematik gibi alanlar yerini her zaman koruyacak. Genetik, nanoteknoloji, yapay zeka, robotik alanları içerisinde barındıran meslekler ise gelecekte daha popüler olacak ve önem kazanacak. Birçok meslekte bu alanlarla içli dışlı olacak. Yani Fütüristlere göre bu alanlardan ayrı meslekler düşünülemeyecek ve her meslekte buna göre evrilecek.


BURSLAR

Tabiİ ki her öğrenci için önemli olan ve tercih için de önemli bir etken: Burslar. Üniversiteye başladığımızda hepimizin belirli bir ekonomik özgürlüğe ihtiyacı oluyor. Bazı vakıf ve devlet üniversiteleri öğrencilerin sınavdaki başarı sıralamalarına göre aylık belirli miktarda burs verebiliyorlar. Tabi bunun için her üniversitenin şartları farklı; ilk 100,500,1000,5000 ya da 10 bin başarı sıralaması isteyebiliyorlar. Bursların da çeşitleri farklı; bazıları aylık belirli bir miktar verirken bazı üniversitelerde buna ek olarak barınma,yemek bursu verebiliyor; hatta yurt dışında dil okuluna gönderebiliyorlar. Burslar her üniversiteye göre çeşitlenebiliyor. Vakıf üniversitelerinden MEF, Özyeğin, Yeditepe, Koç, Sabancı, Bilkent, İstanbul Aydın Üniversiteleri; devlet üniversitelerinden de ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Ankara Sosyal Bilimler gibi üniversiteler burs veriyor. Tercih yapmadan önce kılavuzdan diğer üniversitelerinde burs imkanlarına mutlaka bakmalısınız.


SOSYAL İMKANLAR:

Öğretim elemanı, fakülte imkanları, kütüphanelerin yeterliliği ve üniversitelerin sağlandığı sosyal imkanlar bu seçimde oldukça önemli. Bu unsurlara genel olarak baktığımızda özel üniversitelerin imkanları devlet üniversitelerinden daha fazla. Bölümlerdeki öğretim elemanlarının sayısına ve eğitim kadrosuna YÖK atlasın oluşturduğu kılavuzdan bakabilirsiniz. Seçeceğiniz üniversitenin, bölümünüzün eğitim şartlarına ve eğitim ortamını internet üzerinden araştırarak eğitim kalitesini inceleyebilirsiniz.


KULUÇKA MERKEZLERİ:

Girişimcilik ruhuyla öne çıkan gençler için de bazı üniversitelerdeki kuluçka merkezleri cazip gelebilir. Kuluçka merkezlerinde tohum olarak götürdüğünüz fikrinizi, bu merkezler sayesinde yeşertebiliyorsunuz. Yani fikrinizle ilgilenecek kişilere yatırımcılara yönlendirilebiliyorsunuz ve mentor desteği alabiliyorsunuz. Kuluçka merkezleriyle çalışan çoğu girişimci, projesinden olumlu sonuç elde edebiliyor. Ancak maalesef kuluçka merkezleri de her üniversitede bulunmuyor. Yıldız Teknik, Ege, Dokuz Eylül, Bahçeşehir, Bilgi, Inönü ve Haliç Üniversitesi gibi üniversitelerde yer alıyor. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı'nın Üniversite Memnuniyeti Araştırması'nda sosyal imkanlar bakımından Koç, Özyeğin, Yeditepe, Galatasaray gibi üniversiteler başı çekiyor. Sosyal imkanlarda öğrenci kulüp faaliyetleri,kampüs hareketliliğini kapsıyor. Sosyal imkanlar ne kadar geniş olursa kendinizi o kadar geliştirebilirsiniz.

Kütüphanelerinde en çok kitap bulunduran üniversiteler olarak da Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi sırayla geliyor.


YURT DIŞI FIRSATLARI

Tercih yapmadan önce yurt dışı fırsatlarına da bakmanızı öneririz. Unutmayın bu sizin için önemli bir karar ve hayatınıza yön verecek bir tercih olacak. İstediğiniz bölümü istediğiniz ülkede ya da şehirde okuyabilirsiniz. Artık yurt dışında okumak eskisinden daha kolay, iyi bir sıralamanız da varsa kendinize uygun programı bursla okuyabilirsiniz. Ayrıca mavi diploma veren bir üniversiteye giderseniz de bu,aldığınız eğitimin Avrupa da standartlarında bir eğitim olduğunu ve mezun olduğunuzda tüm Avrupa ülkelerinde diplomanızı kullanabileceğinizi gösterir. Mavi diploma veren üniversitelere de dikkat etmelisiniz.


Son olarak; yeteneklerinize ve kendinize uygun bölümü seçin. Üniversite,kendi geleceğinizi inşa etmenize yardımcı olacak bir araç. Üniversite hayatınız sizi şekillendirecek, inanılmaz anılar biriktireceksiniz. Uğraşmak istediğiniz mesleği iyi seçmelisiniz. Yazımızda yer verdiğimiz veriler üniversite öğrencilerinin verdiği cevaplardı. Tercih yaparken bunlara dikkat edin ancak sizin için önde gelen şeyin üniversiteniz mi şehriniz mi yoksa bölümünüz mü olduğunu iyi belirleyin.Umarız sizin için sağlıklı bir süreç olur :)

Mutlu günler.


75 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page