Öğrencilik hayatımız boyunca genel olarak sadece ders odaklı bir eğitim süreci geçiriyoruz. Bu durum genel itibariyle lise döneminde de bu şekilde oluyor. Eğer köklü, yenilikçi bir okula veya sağlam ilkeleri olan özel bir okula gitmediyseniz, gruplar halinde etkinliklere katılma şansınız, farklı alanlarda bilgi edinme şansınız pek olmuyor. On iki senelik eğitiminiz, kendi imkânlarınızı oluşturma olanağınız yoksa, derslere odaklı bir şekilde bitiyor. Neyse ki bir üniversiteye yerleşip hayatınız için adımlar atmaya devam ediyorsunuz. Sizce de üniversite biz gençlerin ve tabi ki kendini hep genç hissedenlerin hem eğitimini alacağı, alanıyla ilgili kişiler ve kurumlarla ilişkiler kuracağı hem de kişisel gelişimine katkı sağlayabilecek oluşumların olduğu bir eğitim yuvası değil midir? Bu konuda hemfikir olduğumuzu düşünüyoruz.
Bu bağlamda üniversitelerde bizlere katkı sağlayacak olan kuruluşlar öğrenci kulüpleridir.
NE TÜR KULÜPLER BULUNUR VE BİZLERE YARARI NEDİR?
Üniversitelerin bünyelerinde sosyal, kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif alanlarda kulüpler olduğu gibi; bölümlere yönelik, iş hayatınızla ilgili tecrübeler kazanabileceğiniz kulüpler de bulunmaktadır.
Kültür ve gezi etkinlikleri düzenleyen kulüplerle merak ettiğiniz yerlere gidebilir ya da gezilecek görülecek farklı yerler keşfedebilirsiniz. Sanata yönelik kulüplerde sizin gibi sanatsever insanlarla aynı ortamda olmak, biraz sohbet etmek bile huzur verecektir ve aynı zamanda birlikte resme, fotoğrafa, edebiyata, müziğe dair çalışmalar yapmak sizi grupla çalışma ve kişisel becerilerinizi ortaya koyabilme yönünden geliştirecektir. Sosyal alandaki yardımlaşma ve dayanışmaya dayanan kulüpler kişisel gelişim açısından en önemli alandır diyebiliriz. Bu tür kulüplerde sizlere ihtiyacı olan yaşlı, çocuk ve bazı engeli bulunan bireylerle birlikte zaman geçirme şansını elde edersiniz. Bu kulüplerdeki etkinliklere katılmak sizlere empati duygusunu, sevecenliği, güçlü olmayı, pozitifliği öğretir. Sürekli karşılaşmadığınız hayatlara yakından bakmak (huzurevi, çocuk yuvaları…vb.), onları anlamak, sevginizi vermek ruhsal açıdan kendinizi çok çok iyi hissettirecektir. Sizlere iyi geldiği gibi karşınızdaki insanlar da bundan fazlasıyla memnun kalacaktır. Yani mânevî açıdan ve insanlarla etkileşim kurabilme açısından oldukça önemli bir alandır. Bu alanda hayvan dostlarımıza yönelik oluşumlar da görebiliyoruz. Hayvanların korunması ve beslenmesiyle ilgilenmek, bizden başka canlıların da yaşamını sürdürmeye çalıştığı ve onların bize, bizim de onların sevgisine ihtiyacımız olduğu konusunda bilinçlenmeye yarayacaktır. Bilime yönelik kulüplerde konferanslar, araştırmalar yapılıyorsa bu bilgi birikiminizi arttıracaktır. Üniversiteniz bilimde belirli yerlere gelmiş bilim insanlarıyla iletişim kurabiliyorsa bu öğrenciler için çok büyük bir olanaktır. Sporla ilgili kulüplerde, ilgilendiğiniz veya merak ettiğiniz spor dalına yönelik etkinliklere katılabilirsiniz. Bu kulüplerde genel olarak üniversitelerin birbirleriyle yarışlar düzenlediğini de görüyoruz.
Bölümlere yönelik kulüplerde ise daha çok iş hayatınıza yönelik konferanslara katılabilir, eğitimler alabilir, tek başınıza ulaşamayacağınız kişi ve kurumlarla grup halinde iletişime geçip meslekî tecrübeler kazanabilirsiniz. Bunlar iş hayatınız için oldukça önemli adımlar olacaktır.
HER KULÜP NİTELİKLİ MİDİR, KULÜPLERİN EĞİTİMİMİZ AÇISINDAN ZARARI OLUR MU?
Hemen hemen her üniversitenin bünyesinde kulüpler olduğunu görüyoruz. Bu kulüplerin iyi işler yapabilmesi başta üniversite yönetimine ve sonrasında kulüp yöneticilerine bağlıdır. Kısacası üniversiteden üniversiteye bu durum değişkenlik gösterir. Bulunduğunuz üniversitenin kulüp işleyişinden, yaptıkları işlerden memnun değilseniz dışarıdan öğrenci kabul eden üniversite kulüpleri olabilmektedir. Faaliyetlerini duyduğunuz ve beğendiğiniz üniversitelerin sosyal medya hesabından ya da kulübün sayfasını biliyorsanız direkt olarak oradan bilgi almayı deneyebilirsiniz.
Tabi ki kulüplere katılmak sizlere bazı sorumluluklar yüklemektedir. Her kulübün üyelerinden beklediği işler olacaktır. Kimi kulüp faaliyetleri düzenli katılım gerektirirken, bazı kulüpler ise daha hafif sorumluluklar yüklemektedir. Süreklilik gerektiren kulüplerin faaliyetlerine düzenli bir şekilde katılma hassasiyetini gösterebilmelisiniz. Bu benim derslerimi olumsuz etkiler diye, düşünüyor olabilirsiniz. Elbette başlarda aldığınız sorumlulukları yerine getirirken zorlanabilirsiniz. Ama unutmayın ki kulüplere kendinizi geliştirmek için katıldınız. Zamanla derslerinizi ve kulüp görevlerinizi birlikte yürütmeyi öğrenebilir ya da yapamayacağınızı düşünüyorsanız, kulüp yönetimini de zora sokmamak adına etkinliklere katılım sağlayamayacağınızı belirtmelisiniz. Kulüp yöneticiliği görevinde bulunmak istiyorsanız, bu üyelikten daha zor bir sorumluluk getirir. Yöneticilerin derslerini aksatmaları daha çok görülen bir durumdur. Bunun dışında çok duygusal bir yapıdaysanız, bazı etkinlikler sizi fazla etkileyebilir (bu daha çok sosyal alanda geçerlidir.). Bunu da zamanla kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz.
Kulüp faaliyetlerine baktığımızda genel olarak gönüllülük esasına dayandığını görüyoruz. Kulüplere üye olarak fiziksel gücünüzü, zamanınızı, bilgi birikiminizi, yeteneklerinizi bu oluşumlar için kullanmaya gönüllü olduğunuzu göstermiş oluyorsunuz. Tabi siz bunları yaparken, emeğinizin karşılığı olarak, deneyimler de sizin kazancınız oluyor.
Comments